Η ασφάλεια του όπλου είναι μια μηχανική συσκευή και σαν τέτοια, μπορεί να πάθει βλάβη οποιαδήποτε στιγμή και να μη λειτουργήσει σωστά!

Μπορεί να νομίζετε λανθασμένα ότι είναι ΟΝ (ασφαλισμένο όπλο) ενώ στη πραγματικότητα είναι OFF (απασφαλισμένο). Ένα όπλο με την ασφάλεια ΟΝ πάλι μπορεί να πυροβολήσει αν δεχτεί ένα δυνατό χτύπημα ή μια πτώση στο έδαφος ή έχει μηχανική βλάβη. Η ασφάλεια είναι συμπλήρωμα της ασφαλούς χρήσης του όπλου από τον σκοπευτή κι όχι η “λύση” στο πρόβλημα!

Ακόμη και με την ασφάλεια ΟΝ να χειρίζεστε το όπλο σαν να πρόκειται να πυροβολήσει. Ο μόνος τρόπος για να ξέρετε πως ένα όπλο είναι ασφαλές είναι: να είναι ανοικτό και άδειο από πυρομαχικά!

Τα όπλα πρέπει να βρίσκονται πάντα κάτω από τον πλήρη και διαρκή έλεγχό μας.

Μετά τη βολή, αδειάζουμε το όπλο μας από πυρομαχικά και με ανοιχτό το μηχανισμό το τοποθετούμε μέσα στη θήκη ή το κουτί του. Δεν περιεργαζόμαστε ποτέ ένα ξένο όπλο χωρίς τη συγκατάθεση και την παρουσία του ιδιοκτήτη του. Όταν δίνουμε ή παίρνουμε στα χέρια μας ένα όπλο πρέπει πάντα να βεβαιωνόμαστε ότι είναι άδειο και ανοικτό.

Καθαρισμός  Συντήρηση

Όταν καθαρίζουμε ή συντηρούμε τα όπλα μας πρέπει να μην ξεχνάμε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας!

Στρέφουμε την κάνη του όπλου σε μια ασφαλή κατεύθυνση και ελέγχουμε να βεβαιωθούμε ότι είναι άδειο από πυρομαχικά. Αφαιρούμε τη γεμιστήρα (αν έχει) και ελέγχουμε τη θαλάμη και τη κάνη για ξεχασμένα πυρομαχικά. Όταν τελειώσουμε, βάζουμε το όπλο άδειο πίσω στη θήκη του και το ασφαλίζουμε μακριά από κοινή θέα.

Επιπλέον μέτρα ασφάλειας

Επειδή – δυστυχώς – πάντα υπάρχει ο κίνδυνος κλοπής ενός όπλου καλό είναι να γράψουμε κάπου και να κρατήσουμε ξεχωριστά τον Αριθμό σειράς (serial number), το διαμέτρημα (caliber), το μοντέλο (model) και τον κατασκευαστή του όπλου μας καθώς επίσης και μια περιγραφή με ότι άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μπορεί έχει. Ακόμη, μερικές φωτογραφίες με λεπτομέρειες του όπλου θα μας βοηθήσουν σε περίπτωση που χρειαστεί. Εάν υπάρξει περίπτωση κλοπής, αυτή πρέπει να δηλωθεί αμέσως στις αρχές και να παρέχουμε τις πληροφορίες που χρειάζεται.

-Χειριστείτε όλα τα όπλα σαν να είναι γεμάτα.

-Να κρατάτε το όπλο δειγμένο σε μια ασφαλή κατεύθυνση.

-Κρατήστε το δάχτυλό σας μακριά από τη σκανδάλη του όπλου και από τη σφύρα (κόκορα) έως ότου ευθυγραμμίσετε το χέρι σας σε έναν ασφαλή στόχο.

– Πάντα να είστε σίγουρος ότι ο στόχος σας και η περιβάλλουσα περιοχή είναι ασφαλείς πριν από τον πυροβολισμό.

– Όποτε χειρίζεστε ένα όπλο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε (κρατώντας το δειγμένο σε μια ασφαλή κατεύθυνση με το δάχτυλό σας εκτός σκανδάλης) είναι να το ανοίξετε και να βεβαιωθείτε αν το όπλο έχει πυρομαχικά.

-Διαβάστε λεπτομερώς το εγχειρίδιο οδηγιών που παρέχεται με το όπλο σας.

– Πριν πυροβολήσετε, πρέπει συνήθως να σιγουρευτείτε ότι το όπλο σας είναι σε καλή λειτουργία, δοκιμάζοντάς το χωρίς πυρομαχικά.

– Να χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ τα πυρομαχικά χρήσης που συστήνει ο κατασκευαστής του όπλου, (σε διαμέτρημα & βάρος)  και είναι τα μόνα σίγουρα για το όπλο σας. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ακόμη και θάνατο.

– Η προστασία των ματιών είναι απαραίτητη για τα αεροβόλα, τόσο του σκοπευτή όσο και των παρατηρητών ή παρευρισκομένων στο χώρο.

– Μην χρησιμοποιήστε ποτέ τα όπλα υπό την επήρεια ναρκωτικών ή οινοπνεύματος.

– Όλα τα όπλα πρέπει να αποθηκεύονται άδεια σε ασφαλές σημείο, απρόσιτο στα παιδιά και τους ανεκπαίδευτους ενηλίκους.

-Η μεταφορά των αεροβόλων όπλων & πιστολιών ρυθμίζεται από τη νομοθεσία της κάθε χώρας.

-Πάντα μεταφέρετε το όπλο σας σε ασφαλές σημείο, πάντα άδειο και σύμφωνα με το νόμο.

Να θυμάστε: Τα άδεια όπλα σκοτώνουν

Δεν υπάρχουν ασφαλή όπλα, υπάρχουν μόνο ασφαλείς χειριστές! 

aso-dimitra.gr

Προηγούμενο άρθρο«RISKFREE: Προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας-Ανταπόκριση στις ανάγκες που προκλήθηκαν από την πανδημία»
Επόμενο άρθροΠυρκαγιές κατά την παρασκευή φαγητού / Barbeque -Συμβουλές από την Πυροσβεστική