Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές στην επαρχία Χουνάν (κεντρικά), που οδήγησε στην απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις είναι συχνές στο κεντρικό τμήμα της χώρας της Ασίας στα τέλη της άνοιξης και την αρχή του καλοκαιριού.

Οι καταρρακτώδεις βροχές που άρχισαν την 1η Ιουνίου οδήγησαν τις αρχές να απομακρύνουν περίπου 286.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους, ανέφερε χθες Τετάρτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Πάνω από 2.700 σπίτια υπέστησαν ζημιές, πολλά καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, ως χθες, 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις αγνοούνται, είπε στο πρακτορείο ο Λι Ντατσιάν, τοπικός αξιωματούχος αρμόδιος για την αντιμετώπιση πλημμυρών.

«Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν μεγάλη αύξηση του επιπέδου των υδάτων ποταμών και λιμνών», ανέφερε σήμερα η επαρχιακή κυβέρνηση σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Όλη η επαρχία, σε όλα τα επίπεδα, έχει κινητοποιηθεί και κάνει τα πάντα για αποτρέψει» καταστροφές, κατά την ίδια πηγή.

Οι βροχές έπληξαν σχεδόν όλη τη Χουνάν και ορισμένοι μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν «ιστορικά επίπεδα» κατακρημνίσεων, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Το πρακτορείο διευκρίνισε ότι διανεμήθηκαν σκηνές, αναδιπλούμενα κρεβάτια, τρόφιμα και ενδύματα στις περιοχές που επλήγησαν.

Το 2021 η Κίνα γνώρισε τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δέκα ετών, ειδικά στο κεντρικό της τμήμα, και θρήνησε πάνω από 300 νεκρούς.

Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πλημμυρών και κατολισθήσεων λάσπης στην πόλη Τσεντσόου, που επλήγη περισσότερο, και όπου πολλοί αυτοκινητιστές παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους μέσα σε σήραγγες που πλημμύρισαν αστραπιαία.