Σε επιφυλακή βρίσκονται Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δήμοι για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ενδεχομένως προκύψουν από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ενώ όπου απαιτείται οι φορείς που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία προχωρούν σε επεμβάσεις.

Έντονη βροχόπτωση σημειώνεται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται, έως τώρα, προβλήματα από την κακοκαιρία «Genesis» σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Από χτες καταγράφονται κατά περιόδους ισχυρές βροχοπτώσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και χαλαζόπτωση στις Σέρρες. Μετά την ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, έντονα φαινόμενα άρχισαν να εκδηλώνονται από το πρωί αρχικά στην περιοχή της Πιερίας, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες οι έντονες βροχοπτώσεις θα πλήξουν όλη την Κεντρική Μακεδονία, ελλοχεύοντας κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων σε διάφορες περιοχές.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι απόψε, περίπου στις 9 το βράδυ και ακολούθως αναμένεται ύφεση. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εφιστά την προσοχή όλων των πολιτών, ώστε να τηρήσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας και να ενημερώνουν τις αρμόδιες Αρχές για τυχόν εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων ή άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίσουν.

Επίσης, συνιστάται ο περιορισμός των μετακινήσεων κατά το δυνατόν, ειδικά κατά τη διάρκεια της μεγάλης έντασης των καιρικών φαινομένων. Οι οδηγοί που είναι αναγκασμένοι να κυκλοφορήσουν στους δρόμους παρακαλούνται να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και ιδιαίτερη προσοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες της Τροχαίας και τηρώντας πιστά τις οδηγίες σήμανσης και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Σε 24ωρη επιφυλακή και ο δήμος Θεσσαλονίκης

Σε καθεστώς 24ωρης επιφυλακής τίθεται ο μηχανισμός του δήμου Θεσσαλονίκης λόγω της κακοκαιρίας. Το επιχειρησιακό σχέδιο που ενεργοποιείται αποτέλεσε το αντικείμενο διευρυμένης σύσκεψης που οργανώθηκε το πρωί στο δημαρχείο υπό την προεδρία του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων καιρικών φαινομένων πέραν του τηλεφωνικού κέντρου του δημαρχείου Θεσσαλονίκης (2313 317.777) σε 24ωρη λειτουργία θα διατηρηθεί και το τηλεφωνικό νούμερο της Δημοτικής Αστυνομίας 2313 317.930. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα αυτά για κάθε υπόθεση που σχετίζεται με την κακοκαιρία.

Σε ανάλογη επιφυλακή και εγρήγορση βρίσκονται και άλλοι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα για τυχόν προβλήματα που προκύψουν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

πηγή φωτογραφίας: Δήμος Καλαμαριάς