Οι κλέφτες δεν θέλουν να αισθάνονται ότι παρακολουθούνται έτσι ώστε να είναι σίγουροι πως δεν θα πιαστούν. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μερικούς τρόπους που μπορεί να σας βοηθήσουν.

-Τουλάχιστον ένας υπάλληλος πρέπει να βρίσκεται κοντά στην είσοδο ώστε να υποδέχεται τους πελάτες με έναν χαιρετισμό και ένα χαμόγελο αμέσως μετά την είσοδο τους στο κατάστημα.

-Τουλάχιστον ένας υπάλληλος πρέπει να βρίσκεται στην διάθεση των πελατών και σε ετοιμότητα να τους εξυπηρετήσει.

-Όταν οι πελάτες βρίσκονται στο κατάστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα οι υπάλληλοι πρέπει να βεβαιώνουν κάθε 5-10 λεπτά ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Περιορίστε τα μη ορατά σημεία

Είναι δύσκολο να περιορίσετε τους κλέφτες όταν υπάρχουν μη ορατά σημεία στο κατάστημα σας. Πολύ πιθανόν οι υπάλληλοι σας να μην εντοπίσουν τυχόν ληστείες που δεν φαίνονται στην κάμερα ασφαλείας. Οπότε αν θέλετε να αποφύγετε τις ληστείες από το κατάστημα σας βεβαιωθείτε ότι η τοποθέτηση των ραφιών δεν μπλοκάρει την θέση του υπαλληλου σας ούτε και την ορατότητα του, δεν υπάρχουν οθόνες, πινακίδες ή διαφημιστικά αντικείμενα που να δημιουργούν τυφλά σημεία, τα οποία ίσως να ωφελούν τους κλέφτες.

Στόχος σας θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός χώρου ο οποίος θα επιτρέπει στους υπαλλήλους σας να παρακολουθούν εύκολα τους πελάτες από πολλά σημεία. Επιπλέον θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν περιοχές όπου οι πελάτες σας περιβάλλονται από ράφια, τοίχους ή οθόνες σε περισσότερες από δύο πλευρές. Αν λάβετε αυτά τα μέτρα, οι ληστές θα αισθάνονται λιγότερο άνετα στο κατάστημα σας και πιθανόν να μην είστε στόχος τους πλέον.

Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας

Ακόμα και αν ένας υπάλληλος σας εντοπίσει έναν κλέφτη, μπορεί να του είναι δύσκολο να λάβει κάποιο μέτρο. Μπορεί να μην θέλουν να παρέμβουν, ίσως γιατί το κατάστημα μπορεί να χάσει κάποιον από τους συχνούς του πελάτες. Μπορεί να φοβάται την φραστική η την σωματική βία. Αν το να πιάσετε τον κλέφτη κατά την διάρκεια της πράξης είναι δύσκολο και το να τους σταματήσετε αφού έχουν διαπράξει το έγκλημα σας φαίνεται αδύνατο, τότε η μόνη επιλογή είναι να τους πιάσετε πριν σας κλέψουν.  Μερικές προτάσεις για την προετοιμασία του προσωπικού σας είναι:

-Εκπαιδεύστε το προσωπικό σας ώστε να αναγνωρίζουν τους ύποπτους, για παράδειγμα να παρατηρήσουν ύποπτες συμπεριφορές όπως είναι η νευρικότητα, η αποφυγή επαφής με τα μάτια, συσπάσεις, εφίδρωση, υπερμεγέθης ρουχισμός ή μεταφορά μεγάλης τσάντας ή έλλειψη αλληλεπίδρασης με τους υπαλλήλους.

-Προτείνετε στους υπαλλήλους σας τρόπους αντιμετώπισης επιθετικής και βίαιης συμπεριφοράς.

-Κρατήστε καταγραφή όποτε συμβαίνει ένα απρόοπτο περιστατικό

Παρακολουθήστε το ταμείο

Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ταμείο σας μπορεί να είναι στόχος για τους κλέφτες που εισέρχονται στο χώρο του καταστήματός σας. Με την λήψη απλών μέτρων ασφαλείας όσων αφορά την παρακολούθηση του ταμείου σας, μπορεί να μειώσετε την πιθανότητα να γίνει στόχος. Παρακάτω είναι μερικές οδηγίες που μπορείτε να εφαρμόσετε:

-Ένας υπάλληλος πρέπει να βρίσκεται στο ταμείο κάθε στιγμή και δεν πρέπει να απέχει σε μεγάλη απόσταση. Σε περίπτωση διαλείμματος, θα πρέπει να αντικαταστείτε και να καταγράφεται η αλλαγή.

-Κατά την διαδικασία πληρωμής σε μετρητά, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τοποθετούν τα χρήματα του πελάτη στην ταμειακή μηχανή έως ότου ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Σε περίπτωση που υπάρχουν διαφωνίες ως προς την πληρωμή, ο εργαζόμενος μπορεί εύκολα να αναφέρει το ποσό που δόθηκε.

Ξεκαθαρίστε τις συνέπειες

Οι κλέφτες συνήθως δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των ενεργειών τους. Δεν φοβούνται να ρισκάρουν και να διακινδυνεύσουν να υποστούν τις συνέπειες τον πραξεων τους επειδή δεν πιστεύουν πως η τιμωρία τους θα είναι πολύ σοβαρή. Για να μειώσετε τις πιθανότητες κλοπής στο κατάστημα σας, κάντε το ξεκάθαρο ότι σκοπεύετε να τιμωρήσετε τους ενόχους. Τοποθετήστε μερικές ενημερωτικές αφίσες μέσα και έξω από το κατάστημα σας, αναφέροντας ότι σε περίπτωση κλοπής σκοπεύετε να ασκήσετε δίωξη σε οποιοδήποτε ένοχο.

Κρατήστε τα προϊόντα σας οργανωμένα

Όταν οργανώνουν τα προϊόντα τους, πολλοί έμποροι σκέφτονται πως μπορούν να προσεγγίσουν οπτικά τους περαστικούς, όμως σπάνια σκέφτονται τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει η ταξινόμηση τον προϊόντων όσων αφορά τους κλέφτες.  Όταν αποφασίζεται πως να αναδείξετε τα προϊόντα σας κάντε ένα σχέδιο του πως θέλετε να είναι τοποθετημένα και ταξινομημένα. Θα πρέπει να είναι εύκολο έτσι ώστε ένας υπάλληλος να μπορεί να αντιληφθεί ότι κάτι λείπει. Αν δεν είναι τότε ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε μία αλλαγή.

Έχετε το απαραίτητο προσωπικό

Κατά πάσα πιθανότητα ήδη έχετε οργανώσει το κατάστημα σας αναλόγως με την κίνηση, ενώ παράλληλα γνωρίζετε τον αριθμό των μελών του προσωπικού που χρειάζεστε για να παρέχετε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στους πελάτες σας. Σκεφτείτε πόσα άτομα θα χρειαστείτε για να αντιμετωπίσουν έναν κλέφτη. Για κάθε πέντε πελάτες θα πρέπει να διαθέτετε έναν υπάλληλο έτσι ώστε να έχουν υπό έλεγχο το κάθε τι που συμβαίνει.

Διαχειριστείτε τα δοκιμαστήρια και τις τουαλέτες

Ανεξάρτητα από το πόσο ανοιχτή είναι η διάταξη του καταστήματός σας, υπάρχουν χώροι, όπως είναι το μπάνιο και τα δοκιμαστήρια, όπου μπορούν να σας κλέψουν χωρίς να το αντιληφθούν οι υπάλληλοι σας. Όσον αφορά τα δοκιμαστήρια είναι καλό να αναθέσετε σε έναν υπάλληλο την διαχείριση τους. Ενώ στις τουαλέτες τοποθετήστε ένα σύστημα εισόδου με κωδικό, τον οποίο θα αλλάζετε συχνά έτσι ώστε οι πελάτες να μην μπορούν να την ξαναχρησιμοποιήσουν χωρίς να σας τον ζητήσουν.

Εγκαταστήστε ένα σύστημα παρακολούθησης

Τίποτα δεν αποτρέπει έναν κλέφτη καλύτερα από ένα ορατό σύστημα παρακολούθησης, μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να ξεφύγουν οποιαδήποτε στιγμή, όμως ο φόβος του να υπάρχουν αποδείξεις για το έγκλημα τους είναι αρκετός για να τους κάνει να το ξανασκεφτούν εάν θα το διακινδυνεύσουν. Αν ένας κλέφτης το ρισκάρει τότε μέσω του συστήματος παρακολούθησης ενδεχομένως να εντοπίσετε τον ένοχο.

Ενώ όλες οι παραπάνω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τους κλέφτες από το κατάστημα σας, ο καλύτερος τρόπος είναι να συνεργαστείτε με μία επαγγελματική εταιρεία ασφαλείας και να δημιουργήσετε ένα προσαρμοσμένο σύστημα αναλόγως των αναγκών σας.

www.dc.gr

Προηγούμενο άρθροΣεμινάριο της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ με τίτλο «Ολιστική Προσέγγιση στην Άμυνα»
Επόμενο άρθροΚρυμμένες ναρκωτικές ουσίες εντόπισε ο αστυνομικός σκύλος Ρόξι