Αναβλήθηκε για τις 27 Ιουλίου η υπόθεση του 59χρονου Σέρβου, που συνελήφθη στην Ελλάδα με ευρωπαϊκό ένταλμα των διωκτικών Αρχών της Κροατίας, όπου κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου πριν από 31 χρόνια, την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην άλλοτε Γιουγκοσλαβία.

Αυτή είναι η δεύτερη αναβολή, καθώς είχε προηγηθεί άλλη μία την περασμένη εβδομάδα, κατόπιν αιτήματος του 59χρονου προκειμένου να εξασφαλίσει δικηγόρο. Στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης -που θα γνωμοδοτήσει για το αίτημα έκδοσης στην Κροατία- ο εκζητούμενος παρουσιάστηκε συνοδεία συνηγόρου, με τον τελευταίο όμως να ζητεί νέα αναβολή για να μελετήσει τον δικαστικό φάκελο, αίτημα που τελικώς έγινε δεκτό.

Ο 59χρονος είχε συλληφθεί τον προηγούμενο μήνα στους Ευζώνους Κιλκίς καθώς ερχόταν για διακοπές στην Ελλάδα με την οικογένειά του. Η Κροατία, με το ευρωπαϊκό ένταλμα, ζητεί την έκδοσή του καθώς τον κατηγορεί για συμμετοχή σε στρατιωτική μονάδα που κατέστρεψε υποδομές και εκτέλεσε άμαχο πληθυσμό στους κροατικούς οικισμούς Voicin και Hum (την περίοδο από 19/8 έως 14/12 2021).

Ο ίδιος αρνείται τις πράξεις, δηλώνοντας ότι συμμετείχε στον πόλεμο αλλά δεν σκότωσε κανέναν, ενώ υποστηρίζει ότι εάν εκδοθεί στην Κροατία δεν θα τύχει δίκαιης δίκης. Μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο, ο 59χρονος παραμένει υπό κράτηση.