Αν και η βασική έννοια της πράξης θα είναι σε όλες τις περιπτώσεις η ίδια, τα χαρακτηριστικά κάθε τύπου σεξουαλικής επίθεσης μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά.

Αυτός είναι ο λόγος είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η ύπαρξη διαφόρων τύπων βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης .  Μερικά από αυτά.

-Παραβίαση από σύζυγο ή σύντροφο

Σε πολλές περιπτώσεις, βιασμοί ή σεξουαλικές επιθέσεις διαπράττονται από άτομα με τα οποία το θύμα διατηρεί μια σχέση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο βιαστής πιστεύει συνήθως ότι έχει κάποιο δικαίωμα να διαθέσει σεξουαλικά τον σύντροφό του, αγνοώντας τη γνώμη και τη συγκατάθεση του τελευταίου σχετικά.

 

Η απειλή, η υποτίμηση, ο χειρισμός, ο εξαναγκασμός ή η ωμή βία χρησιμοποιούνται για να καταναλώσουν τη σεξουαλική πράξη . Πρόκειται για ένα είδος φυσικής και ψυχολογικής κατάχρησης που εκτελείται μερικές φορές ως μηχανισμός εκδήλωσης εξουσίας ή ακόμη και ως προσπάθεια ενός κακοποιού να συμφιλιωθεί με βία.

-Σεξουαλική επιθετικότητα κατά ατόμων με αλλοιωμένη συνείδηση

Ορισμένες από τις παραβιάσεις που διεξάγονται συνδέονται με τα κράτη στα οποία το άτομο που έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση δεν είναι σε θέση να δώσει ή όχι συναίνεση επειδή δεν έχει επαρκές επίπεδο συνείδησης. Αυτός ο τύπος παραβιάσεων μπορεί να συμβεί όταν το θύμα κοιμάται ή αναρρώνει λόγω μιας ασθένειας, δηλητηρίασης στην οποία δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί σωστά την κατάσταση.

Μέσα σε αυτή την κατηγορία μπορούμε να βρούμε τη σεξουαλική επιθετικότητα που γίνεται μέσω της χρήσης ουσιών. Αυτός ο τύπος σεξουαλικής επίθεσης αναφέρεται στη χρήση ουσιών (συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και άλλων φαρμάκων) με ψυχοδραστικές συνέπειες προκειμένου να μεταβάλλεται το επίπεδο συνείδησης του θύματος και να τελειώνει η πράξη που εκμεταλλεύεται αυτή την αλλοίωση.

-Σεξουαλική επιθετικότητα παιδιών

Η παιδεραστία είναι ένα έγκλημα στο οποίο ένας ανήλικος χρησιμοποιείται ως σεξουαλικό αντικείμενο από έναν ενήλικα, εκμεταλλευόμενος τη διαφορά στην ηλικία, τη γνώση, την ωριμότητα ή / και την εξουσία.

Συνήθως διεξάγεται από άτομα από το κοντινό περιβάλλον , με την οποία η σεξουαλική επίθεση συμβαίνει σε ένα πλαίσιο κατάχρησης εμπιστοσύνης. Αν και μερικές φορές χρησιμοποιείται σωματική δύναμη στην πλειονότητά τους, η σχέση μεταξύ θύματος και εισβολέα ή μεταξύ εισβολέα και στενών φίλων στο θύμα εκμεταλλεύεται, χρησιμοποιώντας χειραγώγηση και εξαναγκασμό. Σε περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, το παιδί δεν γνωρίζει επαρκώς τι συνεπάγεται μια σεξουαλική σχέση για να μπορεί να δώσει ή να αρνηθεί τη συγκατάθεσή του.

-Βιασμός

Ονομάζεται estupro για να ασκεί σεξουαλικές δραστηριότητες μεταξύ ενός ενήλικα και ενός ανηλίκου στον οποίο ο τελευταίος δίνει τη συγκατάθεσή του στην ολοκλήρωση της πράξης λόγω της αποπλάνησης και της χειραγώγησης που πραγματοποιείται από τον ενήλικα. Η βασική διαφορά με την σεξουαλική επιθετικότητα των παιδιών είναι ότι ενώ σε αυτό το παιδί δεν γνωρίζει τι σημαίνει να κάνει σεξ, στον ίδιο τον βιασμό.

-Θανατηφόρος σεξουαλική επιθετικότητα

Γενικά, που συνδέεται με την πρακτική της παιδεραστίας ή της σεξουαλικής επίθεσης παιδιών, Αυτός ο τύπος κακοποίησης πραγματοποιείται από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του θύματος σεξουαλικής κακοποίησης , εκμεταλλευόμενοι αυτή τη σχέση για να χειραγωγήσουν το άτομο και να αναγκάσουν τη συναίνεσή τους. Μερικές φορές γίνεται με βία, γνωρίζοντας ότι η έκθεση είναι απίθανη λόγω της σημασίας του επιτιθέμενου για το θύμα.

-Επιθέσεις σε άτομα με αναπηρίες

Σε πολλές περιπτώσεις τα άτομα με αναπηρίες μπορούν να πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης . Λόγω της αναπηρίας του, ένας επιτιθέμενος μπορεί να βρει περισσότερες εγκαταστάσεις για να αναγκάσει μια σεξουαλική σχέση. Μία από τις πιο συχνές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης αυτού του είδους είναι τα άτομα με νοητική καθυστέρηση.

Ακόμη κι αν μπορούν να συναινούν στη σεξουαλική πράξη, εάν ο επιτιθέμενος εκμεταλλευτεί τη διαφορά στις πνευματικές ικανότητες και την έλλειψη κατανόησης της πράξης για να εξαναγκάσει τον άνθρωπο και να τον χειραγωγήσει, θα κάνει μια κατάχρηση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως βιασμός.

-Σεξουαλική επιθετικότητα κατά των ηλικιωμένων

Οι ηλικιωμένοι είναι επίσης συχνές θύματα σεξουαλικής κακοποίησης . Λόγω της χαμηλότερης φυσικής ικανότητας από ό, τι στη νεολαία, οι ηλικιωμένοι είναι ένας πληθυσμός στον οποίο ορισμένοι βιαστές έχουν εύκολη πρόσβαση και μπορεί να κυριαρχεί περισσότερο φυσικά.

Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις οι χρήστες μπορεί να εκμεταλλευτούν την κατάσταση της γνωστικής φθοράς που χαρακτηρίζει τα άτομα με προχωρημένη άνοια, έχοντας κατάχρηση εξουσίας.

-Σεξουαλική επίθεση

Αυτός ο τύπος παραβίασης αναφέρεται σε εκείνο του οποίου ο σκοπός δεν είναι συγκεκριμένα η απόκτηση ικανοποίησης , είτε σεξουαλική είτε προέρχεται από την ανάγκη εξουσίας, αλλά πραγματοποιείται με συγκεκριμένο στόχο. Παραδείγματα αυτού είναι η επίτευξη οικονομικού οφέλους ή η πρόκληση ζημιών σε τρίτους που συνδέονται με το θύμα.

-Σεξουαλική επίθεση ως έγκλημα μίσους

Μερικές φορές ο βιασμός χρησιμοποιείται ως μέθοδος επίθεσης ή ταπείνωσης προς πρόσωπο που ανήκει σε συγκεκριμένη ομάδα . Αυτός ο τύπος σεξουαλικής επίθεσης ενσωματώνει ένα στοιχείο μίσους ή περιφρόνησης προς αυτή την ομάδα. Παραδείγματα αυτού μπορούν να εντοπιστούν στη σεξουαλική βία κατά των γυναικών, κατά των ΛΟΑΤ ή κατά των ατόμων που ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες.

-Σεξουαλική παρενόχληση

Σε σεξουαλική παρενόχληση το υποκείμενο επιθετικό προβαίνει σε εκδήλωση μιας σειράς συμπεριφορών και στάσεων που προκαλούν στο θύμα αισθήσεις φόβου, ανασφάλειας ή αγωνίας . Παρότι δεν χρειάζεται να εμπλέκεται η παρουσία μιας πραγματικής σεξουαλικής επαφής (δηλαδή μπορεί να συμπεριλαμβάνει ή να μην περιλαμβάνει την παρουσία βιασμού), οι συμπεριφορές που εκδηλώνονται επηρεάζουν τη συνήθη εξέλιξη της δραστηριότητας του θύματος.

Το είδος της συμπεριφοράς που διεξάγεται περιλαμβάνει την αίτηση για σεξουαλικές σχέσεις, ανεπιθύμητη επαφή ή / και επαφή, συνεχείς επαχθές επαφές, υποσχέσεις ή εκτέλεση ευνοιών σε αντάλλαγμα ή με την πρόθεση να αναγκαστούν οι σχέσεις ή η χρήση άμεσου ή έμμεσου εξαναγκασμού. Συνήθως συμβαίνει σε ακαδημαϊκά ή εργασιακά περιβάλλοντα.

-Παραβίαση από ξένους

Αυτός ο τύπος παραβίασης είναι ένας από τους πιο γνωστούς από την πλειοψηφία του πληθυσμού, αν και είναι ένας από τους λιγότερο συνηθισμένους . Σε αυτό, ένα άτομο χωρίς προηγούμενη σύνδεση με το θύμα χρησιμοποιεί δύναμη, απειλές, εξαναγκασμό ή άλλα μέσα για να την αναγκάσει να έχει σεξουαλικές σχέσεις.

Ο επιτιθέμενος μπορεί να έχει αναφέρει με το θύμα για διαφορετικό σκοπό, να τελειώσει την γνωρίζοντας ή ακόμα και να την επιπλήξει άμεσα. Ο βιασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί στο δρόμο, σε δημόσιο χώρο, σε όχημα ή ακόμα και στο σπίτι του θύματος, εάν δέχεται επίθεση στο σπίτι (με ή χωρίς σπάσιμο και είσοδο). Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται ψυχοδραστικές ουσίες.

– Ομαδική βιασμός

Κατάσταση στην οποία μια ομάδα ατόμων αποφασίζει να αναγκάσει έναν ή περισσότερους ανθρώπους να κάνουν σεξ , εκμεταλλευόμενοι τη δύναμη και τον αριθμό των ατόμων για να εκφοβίσουν ή ακόμα και να αναγκάσουν σωματικά να αναλάβουν τη σεξουαλική πράξη.

-Βιασμός κατά τη διάρκεια πολέμων

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παραβιάσεων κατά τη διάρκεια πολέμων και ένοπλων συγκρούσεων . Ανεξάρτητα από τη σεξουαλική κακοποίηση που διαπράττεται ως μέθοδος απόκτησης σεξουαλικής ικανοποίησης ή κυριαρχίας από τον δράστη, σε πολλές περιπτώσεις οι παραβιάσεις ενθαρρύνονται για να μειωθεί το ηθικό του τοπικού πληθυσμού, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η σύγκρουση και αντίσταση από την πλευρά της επίθεσης.

-Σεξουαλική εκμετάλλευση

Ένας άλλος τύπος σεξουαλικής βίας είναι αυτός που διεξάγεται με το να έχει το θύμα να διατηρεί αναγκαστικές σχέσεις με άλλο ή άλλα πρόσωπα, ο εκμεταλλευτής να επωφελείται από την εν λόγω σχέση και να είναι αυτός που αναγκάζει ή υποκινεί το θύμα να διατηρεί σχέσεις. Η καταναγκαστική πορνεία είναι ένας από αυτούς τους τύπους βίας.

el.yestherapyhelps.com