Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, η Ουκρανία και η Ρωσία, βλέπουν θετικά σημάδια στις συνομιλίες οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν την επανέναρξη των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης θάλασσας μετά τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι τους.

Η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη προτίθενται να υπογράψουν συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα που θα συμβάλλει στην επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μετά το πέρας των συνομιλιών, αν και ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ήταν λίγο πιο προσεκτικός.

Η Ουκρανία είναι «αναμφίβολα ένα βήμα πιο κοντά στο αποτέλεσμα» δήλωσε σήμερα στο Reuters o υπουργός Αγροτικής Οικονομίας της χώρας Ολεκσάντρ Κουμπράκοφ.

Υπήρξε πράγματι μια ουσιαστική συζήτηση στο θέμα αυτό στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Κατέστη δυνατόν να διατυπωθούν κάποια στοιχεία μια πιθανής συμφωνίας την οποία η Ρωσία, η Ουκρανία και η Τουρκία, συζητούν τώρα στις πρωτεύουσες τους μέσω των στρατιωτικών τους υπηρεσιών» δήλωσε η Ζαχάροβα

Τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα έχουν αποκλεισθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, εκτοξεύοντας στα ύψη τις διεθνείς τιμές του σιταριού και του ηλιέλαιου. Οι τιμές του σιταριού στο Σικάγο έχουν έκτοτε υποχωρήσει στα προ του πολέμου επίπεδα λόγω της νέας σοδειάς στο βόρειο ημισφαίριο.

Οι τιμές σιταριού στη Γαλλία επίσης έπεσαν κατά 2% σήμερα, εν μέρει λόγω των συνομιλιών οι οποίες ενδέχεται να καθορίσουν μια ασφαλή θαλάσσια οδό μέσω της οποίας θα μεταφέρονται τα σιτηρά της Ουκρανίας στις διεθνείς αγορές και εν μέρει λόγω των βελτιωμένων προβλέψεων για τη νέα σοδειά.

Μια αρχική ημερομηνία για την επόμενη τετραμερή συνάντηση είναι η 20ή ή η 21η Ιουλίου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση δεν είναι ακόμη σαφής.

Η όποια συμφωνία θα απαιτήσει την απομάκρυνση των ναρκών από τα λιμάνια που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα και πολιτική βούληση, αν και η Μόσχα και το Κίεβο είναι μακριά ακόμη από μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Η πληροφορία περί μιας τεχνικής απόφασης για τη δημιουργία στην Κωνσταντινούπολη ενός συντονιστικού κέντρου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, λογικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη πολιτική απόφαση και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε ο Μποχντάν Γιαρεμένκο, βουλευτής του κόμματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι συνομιλίες για τα σιτηρά είναι προτεραιότητα του ρωσικού στρατού, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ: «Εάν υπάρχει ανάγκη να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, θα το κάνει ο στρατός».