Οι κανόνες ασφάλειας των όπλων σκοπό έχουν να εξαλείψουν ή να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους για ακούσιους (μη σκόπιμους) θανάτους, τραυματισμούς ή ακούσιες καταστροφές. Το 2013 υπήρξαν 47.000 ακούσιοι θάνατοι από όπλα παγκοσμίως.

Κανόνες ασφάλειας

-Τα όπλα μεταχειρίζονται πάντοτε σαν να είναι γεμάτα.

-Το ανοικτό στόμιο της κάννης του όπλου πρέπει να είναι στραμμένο πάντοτε μακριά από μη-στόχους.

-Το δάκτυλο της σκανδάλης πάντοτε να βρίσκεται έξω από τον υποφυλακτήρα της σκανδάλης μέχρι τη στιγμή της απόφασης για πυροδότηση.

-Πρέπει να υπάρχει σιγουριά γνώσης του στόχου αλλά και οποιουδήποτε έμψυχου ή άψυχου που βρίσκεται πίσω, δίπλα και μακριά του.

-Αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας όντας σε πεδίο βολής.

-Πριν μεταφέρεις το όπλο σου, άδειασε το.

-Πριν δώσεις το όπλο σου σε άλλον σκοπευτή, αφαίρεσε την γεμιστήρα και αγκίστρωσε το κλείστρο, ώστε να φαίνεται ότι δεν υπάρχει φυσίγγιο στην θαλάμη.

-Αδειασε το όπλο σου αν χρειαστεί να περάσεις από δύσβατο περιβάλλον(υδάτινο κώλυμα, κακοτράχαλο έδαφος)

-Το δάκτυλο της σκανδάλης βρίσκεται έξω από τον υποφυλακτήρα της σκανδάλης.

-Αν κατά τη διάρκεια της βολής υπάρχουν χρονικά κενά (συνήθως κάποιων δευτερολέπτων) μεταξύ των πυροδοτήσεων, τότε κατά τη διάρκεια αυτών των κενών το δάκτυλο της σκανδάλης βρίσκεται υποχρεωτικά έξω από τον υποφυλακτήρα της σκανδάλης. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει αμέσως μόλις τελειώσουν τα φυσίγγια της γεμιστήρας.

«Άδειο» πιστόλι

Για να θεωρηθεί ένα πιστόλι «άδειο», πρέπει να ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Το πιστόλι πάντα πρέπει να συνοδεύεται από το εγχειρίδιο χρήσης του.

Έχοντας το δάκτυλο της σκανδάλης έξω από τον υποφυλακτήρα της σκανδάλης, η κάννη του όπλου στρέφεται προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στη συνέχεια πατώντας το κομβίο απελευθέρωσης της γεμιστήρας, αφαιρείται η γεμιστήρα.

Κατόπιν τραβιέται προς τα πίσω το κλείστρο και ακινητοποιείται στο τέλος της προς τα πίσω διαδρομής του. Αν υπάρχει φυσίγγιο μη πυροδοτημένο στη θαλάμη, κατά την κίνηση αυτή του κλείστρου, απορρίπτεται από το άνοιγμα του κλείστρου, γεγονός το οποίο γίνεται εύκολα αντιληπτό από την καμπυλοειδή τροχιά του απορριπτόμενου φυσιγγίου. Πρέπει να δίνεται η απαραίτητη προσοχή για ύπαρξη τυχόν επικίνδυνων προεξοχών (κίνδυνος τυχαίας πυροδότησης του φυσιγγίου) στο δάπεδο. Συλλέγεται το τυχόν απορριφθέν φυσίγγιο.

Ακολούθως, επιθεωρείται οπτικά ο υποδοχέας της γεμιστήρας, η θαλάμη και η κάννη. Επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει α) γεμιστήρας, β) κάποιο φυσίγγιο ή κάλυκας στη θαλάμη και γ) κάποια βολίδα σφηνωμένη στην κάννη, πάντα κοιτώντας από τη θαλάμη προς το τέλος της κάννης (σημείο εξόδου βολίδας από το πιστόλι).

Με το μικρό δάκτυλο του “αδύναμου” χεριού (αυτού του χεριού που δεν περιλαμβάνει το δάκτυλο της σκανδάλης), επαληθεύεται δια της επαφής ότι δεν υπάρχει γεμιστήρα, φυσίγγιο ή κάλυκας. Πηγαίνοντας λίγο βαθύτερα το μικρό δάκτυλο, επιβεβαιώνεται λόγω της αίσθησης η διαφορά της άδειας από τη γεμάτη θαλάμη.

Αφαιρούνται τα τυχόν υπάρχοντα φυσίγγια από τη γεμιστήρα και μαζί με το τυχόν απορριφθέν φυσίγγιο από πριν, απομακρύνονται από την περιοχή που βρίσκεται το πιστόλι και τοποθετούνται σε ασφαλή χώρο.

Το πιστόλι τώρα θεωρείται “άδειο”. Όντας σ’ αυτήν την κατάσταση, μπορεί να αποσυναρμολογηθεί (λυθεί) για τυχόν καθαρισμό του ή για πιθανή παρατήρηση των μερών από τα οποία αποτελείται.

Εξαίρεση στην διαδικασία

Υπάρχει εξαίρεση στην παραπάνω διαδικασία που αφορά τα τυφέκια επειδή σ’ αυτά αναπτύσσονται αρκετά υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της βολής. Αμέσως μετά τη βολή με τυφέκιο, παραλείπεται το στάδιο του ελέγχου δια της επαφής του υποδοχέα της γεμιστήρας και της θαλάμης με το μικρό δάκτυλο του «αδύναμου» χεριού.

Παιδιά και όπλα

Στα παιδιά τα οποία θεωρούνται γενικά πολύ μικρά για να τους επιτρέπεται έστω και κατ’ ελάχιστο ο χειρισμός όπλων, μπορούν να ισχύουν διαφορετικοί κανόνες, όπως:

-Να σταματούν.

-Να μην αγγίζουν.

-Να απομακρύνονται από την περιοχή.

-Να απευθύνονται σ’ έναν ενήλικα.

Προηγούμενο άρθροΤην παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου Πάτρας “Άγιος Ανδρέας” ζήτησε ο Θ. Πλεύρης
Επόμενο άρθροOι πιο συνηθισμένες απάτες μέσω email