Ο δεκάλογος της Αυτοάμυνας, μας περιγράφει με ποιον τρόπο μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές προκλήσεις του δρόμου και να αποφύγουμε επικίνδυνες καταστάσεις.

  1.  Η καλύτερη άμυνα είναι η αποφυγή 

Είναι προτιμότερο να αποφύγουμε μία συμπλοκή απ’ το να αναγκαστούμε να εμπλακούμε σε αυτή. Αυτός είναι ο πρώτος και ο χρυσός κανόνας της Αυτοάμυνας στο δρόμο.

Το να αναγνωρίσουμε τον κίνδυνο και να τον αποφύγουμε είναι προτιμότερο από την εφαρμογή οποιαδήποτε τεχνικής.

  1.  Είμαστε πάντα σε μέτρια επαγρύπνηση 

Σε αυτή την κατάσταση πρέπει να είναι η προσοχή μας σε περιπτώσεις που μπορεί να δεχτούμε επίθεση όπως σε σκοτεινούς δρόμους, parking κ.λπ.

Η μέτρια επαγρύπνηση βοηθά να εξουδετερώσουμε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του επιτιθέμενου που είναι ο αιφνιδιασμός.

  1.  Δεν υποτιμούμε κανέναν αντίπαλο 

Είτε πρόκειται για ένα 15χρονο παιδί, είτε για έναν γεροδεμένο άνδρα, αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με την ίδια σοβαρότητα.

Το να υποτιμήσουμε κάποιον αντίπαλο, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες.

Κάθε επιτιθέμενος πρέπει να θεωρείται ένας επικίνδυνος αντίπαλος και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

  1.  Δεν υπάρχουν κανόνες 

Στις ρεαλιστικές συμπλοκές στο δρόμο ισχύει ο βασικός κανόνας: «Δεν υπάρχουν κανόνες». Οποιαδήποτε τεχνική μέθοδος είναι δεκτή, εφόσον βοηθά στην Αυτοάμυνά μας. Χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, τράβηγμα των μαλλιών, χτυπήματα με  τους αγκώνες, τα δάχτυλα κ.λπ. καθώς και η χρήση προχείρων όπλων (π.χ. ένα ξύλο)  είναι βασικές τεχνικές για την Αυτοάμυνα στον δρόμο.

  1.  Οπλιζόμαστε με την πρώτη ευκαιρία 

Εάν έχουμε τη δυνατότητα, οπλίζουμε τον εαυτό μας με κάποιο πρόχειρο εργαλείο-όπλο του δρόμου.

Αυτό μπορεί να είναι κάποιο ξύλο, πέτρα, σίδερο, μπουκάλι κ.λπ.

Οπλισμένοι έχουμε σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες αποτελεσματικής άμυνας απέναντι στους ισοδύναμους αντιπάλους.

Μιας και στην Αυτοάμυνα δεν υπάρχουν κανόνες, η χρήση κάποιων εργαλείων-όπλων δεν είναι μόνο επιθυμητή, αλλά πολλές φορές και επιβεβλημένη.

  1.  Σιγουρευόμαστε ότι τελείωσε 

Δεν εγκαταλείπουμε το πεδίο της συμπλοκής εάν δεν είμαστε σίγουροι για το τέλος αυτής και την ασφαλή διαφυγή μας. Το να ρίξουμε προσωρινά τον αντίπαλό μας στο έδαφος μπορεί να έχει ως επακόλουθο αυτός να σηκωθεί και να μας επιτεθεί πισώπλατα όπως έχει γίνει πολλές φορές στην πράξη.

Δεν φεύγουμε αν δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι η σωστή στιγμή γι’ αυτό.

  1.  Μαχόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις:

Το να εκδηλώσουμε έντονη αντίδραση στον επιτιθέμενο είναι πολύ προτιμότερο από την οποιαδήποτε «σωστή τεχνική» κ.λπ. Η σθεναρή αντίστασή μας συνοδευόμενη από κραυγές είναι αυτό που θα «σοκάρει» τον αντίπαλο μας και θα δει ότι δεν είμαστε εύκολα θύματα.

  1.  Απλές και μόνο τεχνικές:

Οι απλές και πρακτικές τεχνικές είναι βασικότατο στοιχεία για αποτελεσματική άμυνα στο δρόμο. Υπό το καθεστώς της έντασης και της αδρεναλίνης, ο άνθρωπος δεν μπορεί να εκτελέσει σύνθετες τεχνικές. Η απλότητα πρέπει να χαρακτηρίζει την κάθε μας κίνηση.

  1.  Καλή φυσική κατάσταση:

Η συνεχής προπόνηση, εκτός του ότι μας κρατά «ετοιμοπόλεμους», βοηθά στο να έχουμε την απαραίτητη φυσική κατάσταση που απαιτείται για μια βίαιη συμπλοκή στο δρόμο.

  1. Μένουμε στα πλαίσια του νόμου:

Οποιαδήποτε αντίδρασή μας καθώς και το ποσοστό βίας που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να είναι στα πλαίσια του νόμου σχετικά με την Αυτοάμυνα.

Η οποιαδήποτε υπέρβαση των ορίων αυτών μπορεί να μας βάλει σε προβλήματα, σχετικά με το νόμο.

Βασικό σημείο που θα ελέγξει ο δικαστής είναι το αν είχαμε περιθώρια διαφυγής της συμπλοκής, τρέξαμε μακριά, ή συναινέσαμε σ’ αυτή.

Σ’ αυτή την περίπτωση, δε βρισκόμαστε σε Αυτοάμυνα και ο νόμος δε μας καλύπτει.

Σε κάθε περίπτωση οι αντιδράσεις μας πρέπει να είναι νομότυπες.