Από την Δευτέρα 5 έως την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 και στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε η Άσκηση Αεροκίνητων Δυνάμεων με την επωνυμία «OPERATION TOY DROP 2.0», η οποία έλαβε χώρα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Fort Bragg της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, με την συμμετοχή προσωπικού Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από την Βραζιλία, την Γερμανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία και την Ταϊλάνδη.

Η άσκηση «OPERATION TOY DROP 2.0» εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ για τις διεθνείς δραστηριότητες Στρατιωτικής Συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, και αποσκοπούσε στην επαύξηση των ικανοτήτων των συμμετεχόντων στις Αεροκίνητες Επιχειρήσεις, στην ανταλλαγή εμπειριών, στην εξοικείωση με νέες τακτικές, καθώς και στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η σειρά ασκήσεων OPERATION TOY DROP σχεδιάζεται και διεξάγεται από την United States Army Civil Affairs and Psychological Operations Command (USACAPOC) και του U.S. Army Reserve και αποτελεί την μεγαλύτερη Αεραποβατική Άσκηση επί Αμερικανικού εδάφους, στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) του ΓΕΣ.

Κατά την διάρκεια της Άσκησης, εκτελέστηκαν ρίψεις Ελεύθερης Πτώσης και Στατικού Ιμάντα από Μεταγωγικά Αεροσκάφη C–17, C–27 και C–130, καθώς και πολλαπλές συνδυασμένες αεροκίνητες ενέργειες.

Ειδικά σε ότι αφορά στις ρίψεις με χρήση Μεταγωγικού Αεροσκάφους C–27J, σημειώνεται ότι οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις – Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ – ΔΕΕ) εκτέλεσαν τα ίδια αντικείμενα για πρώτη φορά κατά την διάρκεια της Πολυεθνικής Άσκησης B-9 CJSE-22 «BALKAN SHIELD-22».