Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, το Δίκτυο Αλκοολογίας Κρήτης, το  Αλκοολογικό  Ιατρείο ΠαΓΝΗ , οι Κοινότητες Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ-ΚΟΠΑ Κρήτης ,το Εργαστήριο Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Προβλήματα από το Αλκοόλ «Η Επιστροφή»  σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί  σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις επιπτώσεις της προβληματικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Εβδομάδα Πρόληψης Αλκοόλ 2023

«Λιγότερο αλκοόλ…Καλύτερη ζωή» 

Οι δράσεις που είναι σε εξέλιξη έως 13 Μαίου  τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου και του Δήμου Ρεθύμνης.

H μείωση της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ και της κοινωνικής επιβάρυνσης που επιφέρει αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία. Το αλκοόλ αποτελεί τον έβδομο παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο και αναπηρίες, ενώ 107 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές χρήσης αλκοόλ, παγκοσμίως. Η κατανάλωση του αλκοόλ ποικίλει ανάλογα με την πολιτισμική συμπεριφορά και τείνει να είναι υψηλότερη σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Ο αντίκτυπος της κατανάλωσης αλκοόλ στις χρόνιες και οξείες εκβάσεις της υγείας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη συνολική ποσότητα  του αλκοόλ που καταναλώνεται και το μοτίβο κατανάλωσης.Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αντίκτυπο όχι μόνο στη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών, τραυματισμών και άλλων καταστάσεων υγείας, αλλά και στα αποτελέσματά τους και στο πώς αυτά εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.

Το αλκοόλ αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για τουλάχιστον 200 παθήσεις όπως,  κίρρωση του ήπατος, χρόνια παγκρεατίτιδα, καρκίνους,  καρδιαγγειακές  νόσους, ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές. Συχνά, παράλληλα με την πάθηση που σχετίζεται με το αλκοόλ συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις: το ένα τρίτο των ατόμων με διαταραχή χρήσης αλκοόλ πάσχει από τουλάχιστον μία επιπλέον συνοδό πάθηση. Δυστυχώς, μόνον ένας στους πέντε ασθενείς με πρόβλημα από το αλκοόλ θα ζητήσει βοήθεια.

Οι διαταραχές χρήσης αλκοόλ, εκτός από την σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, επηρεάζουν και τις σχέσεις του με την οικογένεια και τους φίλους, την απόδοση στην εργασία και την γενικότερη συμπεριφορά. Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε προβληματικές συμπεριφορές, παραμέληση ευθυνών και ρόλων, βίαιες και κακοποιητικές τάσεις έως και θανατηφόρα ατυχήματα.

Η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας πάνω στο θέμα της πρόληψης του αλκοόλ αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο όλων των προαναφερόμενων δράσεων, καθώς μέσω της καλλιέργειας της ευαισθησίας και της συνείδησης των πολιτών υπάρχει η δυνατότητα οι ίδιοι οι πολίτες να παρέμβουν στο πρόβλημα της χρήσης βοηθώντας πρωταρχικά τον ίδιο τον εαυτό τους.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων και των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα κατά την «Εβδομάδα Πρόληψης Αλκοόλ 2023»