Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς εγκαινίασε το πληροφοριακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, στην 2η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA – Defence Exhibition Athens, χθες Τρίτη 09 Μαΐου 2023.

Η έκθεση στεγάζεται στο Metropolitan Expo – δίπλα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» – και θα λειτουργήσει έως και την Πέμπτη 11 Μαΐου και ώρες 10:00 έως 17:00.

Μέσα από τα εκθέματα του Πληροφοριακού μας Κέντρου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιεί το Πυροσβεστικό Σώμα, τόσο για την πυρόσβεση όσο και για την έρευνα και διάσωση, όπως, το Σ.μη.Ε.Α. Sarisa, Ελληνικής κατασκευής, με τρείς (3) ιδιαίτερες ικανότητες, στην εναέρια επιτήρηση, στην έρευνα και διάσωση και στη μεταφορά υλικών, τον αναλυτή ταυτοποίησης χημικών αερίων και τη βάση δεδομένων του, τον ανιχνευτή ραδιενέργειας και ταυτοποίησης  ραδιενέργειας και ραδιοϊσοτόπων, τον ανιχνευτή επικίνδυνων αερίων και αερολυμάτων, τις αναπνευστικές συσκευές νέου τύπου, τη θερμική κάμερα για τον εντοπισμό θερμών σημείων καθώς και για έρευνα και διάσωση σε κλειστούς χώρους καθώς και την πλατφόρμα ηλεκτρονικής ενημέρωσης και διαχείρισης συμβάντων σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης θα είναι διαθέσιμη η συσκευή εκπαίδευσης πυροσβεστών για την κατάσβεση πυρκαγιών καθώς και την έρευνα και διάσωση μέσω εικονικής πραγματικότητας “Firefighting simulation”. Σε αυτό το  χρηματοδοτούμενο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «bridges», συμμετέχει ενεργά το Πυροσβεστικό Σώμα, μέσω ερευνητικής ομάδας, σε συνεργασία με πυροσβεστικές υπηρεσίες και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τέλος, παρουσιάζονται δύο (2) σύγχρονα οχήματα, ένα (1) για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών τύπου Unimog και ένα (1) ειδικό αμφίβιο ερπυστριοφόρο διασωστικό όχημα.