Ο  Δήμος Χερσονήσου  με αφορμή τις προγραμματισμένες  εκδηλώσεις εθνικού χαρακτήρα για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ενορία Ταξιαρχών Ανώπολης και τους  Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής, συγκεκριμένα: τον Εκπολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Ανωπόλεως, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γουρνών και το Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο «΄Αξιον Εστί» Κοκκίνη Χάνι, τιμούν την ιστορική «ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΟΨΑ» και  πραγματοποιούν εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής την Τρίτη 23 Μαΐου 2023.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία στην Ανώπολη του Δήμου Χερσονήσου (ύψωμα Κοψάς).

Η μάχη στον Κοψά, αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία. Πράξη ηρωισμού, γενναιότητας και αυταπάρνησης. Αποτέλεσε ιδανική στρατηγική θέση επίθεσης τον Μάιο του 1941 εναντίον του γερμανικού στρατού. Απλοί  ένοπλοι πολίτες από όλη τη βόρεια πεδιάδα, δηλαδή τη Λαγκάδα, την Ανώπολη, τις Γούβες, τη Χερσόνησο, τις Ποταμιές, την Ελιά, την Επισκοπή, το Οροπέδιο Λασιθίου με τον Κρασσαναδάμη, τον Καπετάν Μιχάλη Σαμαρείτη (φαντάρο ομαδάρχη), τον Θεόδωρο Καλλίνο καπετάνιο του ΕΛΑΣ, γνωστό και ως «Αμάρμπεη» (ψευδώνυμο που του δόθηκε από το όνομα του ψηλότερου βουνού της περιοχής Αλιάκμονα και Πηνειού, περιοχή δράσης του Αρχηγείου του οποίου ήταν διοικητής), καθώς και από άλλα μέρη της Κρήτης, αντιστάθηκαν με απαράμιλλο θάρρος και αποφασιστικότητα στους χιλιάδες αλεξιπτωτιστές του Χίτλερ.

Ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία, χρησιμοποιήθηκε ως πολυβολείο της εποχής.  Υπήρξε ιδανικό μέρος εποπτείας των ανατολικών ρίψεων των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στον τομέα του Ηρακλείου και από εκεί ο ελληνικός στρατός χτύπησε και απέκρουσε με μεγάλη επιτυχία τη γερμανική μονάδα που αποπειράθηκε να καταλάβει την περιοχή και τελικά, την κράτησε ελεύθερη.

Η διατήρηση της συλλογικής μνήμης και η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας είναι υποχρέωση όλων και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός των εκδηλώσεων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
Από 8η πρωινή ώρα και ως τη δύση του ηλίου της 23ης Μαΐου 2023 προβλέπεται:

Α΄ ΜΕΡΟΣ:
1. Γενικός σημαιοστολισμός
2. Φωταγώγηση των Δημοσίων – Δημοτικών καταστημάτων και Ν.Π.Δ.Δ.

Β΄ ΜΕΡΟΣ:
07:00 Όρθρος – Θεία Λειτουργία
10:00 Αρχιερατικό Μνημόσυνο χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κκ. Ευγένιου.
10:15 Κατάθεση Στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων.
10:30 Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
10:40 Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Χερσονήσου, κ. Ιωάννη Σέγκο.
10:50 Ομιλία από τον καθηγητή Μουσικού Λυκείου, κ. Κώστα Μαρκατζίνο.

Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι να ενημερώσουν στα τηλέφωνα: 2913 404602 και 2813 404603.

Υπεύθυνος των εορταστικών εκδηλώσεων ορίζεται ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Θεμάτων και Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνος Ζαχαριουδάκης.