Η Ρωσία δεν θα κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα, τόνισε εκ νέου χθες  ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, προειδοποιώντας όμως ότι θεωρεί απίθανο να καταφέρει το Κίεβο να εκδιώξει γρήγορα τις ρωσικές δυνάμεις από το ουκρανικό έδαφος.

«Αυτός ο πόλεμος δεν θα κερδηθεί με στρατιωτικά μέσα από τη Ρωσία», είπε ο στρατηγός Μίλι σε δημοσιογράφους ύστερα από τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία, στην οποία εκπροσωπούνται περίπου 50 χώρες που παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο.

Οι αρχικοί στόχοι της Μόσχας, που περιελάμβαναν την ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης, «δεν είναι εφικτοί με στρατιωτικά μέσα, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν», σημείωσε ο Αμερικανός στρατηγός.

Ωστόσο, η ανάπτυξη εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία καθιστά απίθανο το ενδεχόμενο να επιτευχθεί «στο εγγύς μέλλον» ο στόχος του Κιέβου για απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών, συμπλήρωσε ο Μίλι.

«Αυτό σημαίνει ότι οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν, θα είναι αιματηρές και σφοδρές. Και κάποια στιγμή οι δύο πλευρές είτε θα διαπραγματευτούν μια συμφωνία είτε θα βάλουν ένα τέλος στις εχθροπραξίες», εκτίμησε.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε χθες ότι η εκτιμώμενη αξία της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία ανέρχεται μέχρι στιγμής σε περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Ουκρανοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, υπενθυμίζει ο στρατηγός Μαρκ Μίλι .

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει εδώ και καιρό από την Ουκρανία να μην χρησιμοποιεί αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό για να εξαπολύσει επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, τόνισε χθες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς ότι ουκρανοί σαμποτέρ που εισέβαλαν πρόσφατα στην περιοχή του Μπέλγκοροντ επέβαιναν σε αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα.

Σε εικόνες που δείχνουν κατεστραμμένα οχήματα, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, διακρίνονται αμερικανικά οχήματα Humvee.

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλι δήλωσε ότι το επιτελείο του εξετάζει οπτικό υλικό με τα οχήματα που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα επί του παρόντος – και έχω δει το ίδιο βίντεο – εάν πρόκειται για αμερικανικό εξοπλισμό ή όχι, ποια ήταν η φύση της επίθεσης, ποιος έκανε τι σε ποιον», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο. «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε ζητήσει από τους Ουκρανούς να μην χρησιμοποιούν αμερικανικό εξοπλισμό σε επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος», συμπλήρωσε.

Η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξη στην επίθεση στο Μπέλγκοροντ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν δύο ρωσικές παραστρατιωτικές οργανώσεις: το Σώμα Ρώσων Εθελοντών και η Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας.

Το Κίεβο έχει κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος, και ότι θα χτυπήσει μόνο εισβολείς στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

Ο στρατηγός Μίλι ανέφερε ότι οι περιορισμοί στην προσφερόμενη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ αποσκοπούν στο να διασφαλιστεί ότι θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά στον αγώνα που δίνει το Κίεβο να αμυνθεί απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Είναι ένας πόλεμος στην Ουκρανία. Δεν είναι πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Δεν είναι πόλεμος μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας», τόνισε ο Αμερικανός στρατηγός.

Πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά F-16, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει διαβεβαιώσει την Ουάσινγκτον ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές εντός του ρωσικού εδάφους.