Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές από σπίτια ηλικιωμένων προσποιούμενοι τους υπαλλήλους παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ή τους συντηρητές ασανσέρ.

Συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες της 30-5-2023,  λίγο μετά που είχαν κλέψει σπίτι ηλικιωμένων στην Ηλιούπολη, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), 3 ημεδαποί, 57, 38 και 31 ετών, ως μέλη εγκληματικής ομάδας κατηγορούμενοι για διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, μετά από κλήση που έγινε στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης, οι αστυνομικοί μετέβησαν στο σπίτι, όπου εντόπισαν τους κατηγορούμενους και τους ακινητοποίησαν. Κατά την προσπάθεια διαφυγής τους, ο 38χρονος ύστερα από πτώση του στην κλίμακα την πολυκατοικίας τραυματίστηκε στο πόδι.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό,  2 κινητά τηλέφωνα και  2  αλυσίδες χειρός. Βρέθηκε κοντά και κατασχέθηκε και το όχημα που χρησιμοποιούσαν για τις μεταφορές τους, μέσα στο οποίο βρέθηκε κουτί με γάντια μία χρήσης.

Ακολούθως τους οδήγησαν στην έδρα την ανωτέρω υπηρεσίας που διερευνούσε τη δράση τους.

Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2023, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών από σπίτια ηλικιωμένων σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων Αττικής.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι κυρίως πρωινές ή μεσημβρινές ώρες, με μερικώς καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους κινούμενοι με αυτοκίνητα εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους τη στιγμή που επέστρεφαν στα σπίτια τους.

Επέλεγαν ηλικιωμένα άτομα τα οποία παραπλανούσαν, πείθοντάς τους να τους επιτρέψουν την είσοδο στα σπίτια τους, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ή τους συντηρητές ασανσέρ.

Αφού εξασφάλιζαν την είσοδό τους στα σπίτια, φρόντιζαν η κεντρική πόρτα να παραμένει ανοιχτή, προκειμένου σε ανύποπτη χρονική στιγμή να μπουν και άλλα μέλη της οργάνωσης, τα οποία με γρήγορες και μεθοδευμένες κινήσεις ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν κοσμήματα και χρηματικά ποσά.

Προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τη λεία τους, έπειθαν τους ηλικιωμένους να τυλίγουν χρηματικά ποσά και κοσμήματα σε αλουμινόχαρτο, ώστε να τα  «προστατεύσουν» από τις επικείμενες εργασίες και στη συνέχεια τα αφαιρούσαν.

Από τη μέχρι στιγμή προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί επιπλέο 8 κλοπές από σπίτια ηλικιωμένων στις περιοχές της Ηλιούπολης, της Γλυφάδας και της Βούλας. Η έρευνα για τη εξακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.

Το περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δραστηριότητα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 230.000  ευρώ

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

φωτογραφία ΓΑΔΑ

Προηγούμενο άρθροΑυτοπροστασία και τρόπος ζωής
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη του Συλλόγου Συνδρόμου DOWN Ελλάδος στο ΚΕΑΠ