Σειρά επαφών με ομολόγους του πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος συνόδευσε τον πρωθυπουργό στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, ο κ. Γεραπετρίτης, στο περιθώριο της Συνόδου, είχε συναντήσεις με υπουργούς Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών και συγκεκριμένα της Εσθονίας, της Ισπανίας (Προεδρία ΕΕ), της Ολλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εξετάστηκαν κατά βάση τρία ζητήματα:

1) «η κατάσταση στην Ουκρανία και η ανάγκη σχεδιασμού της ανασυγκρότησης της χώρας, καθώς και της διαμόρφωσης της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη την επαύριο του τερματισμού των συγκρούσεων». Στο πλαίσιο, αυτό, αναφέρεται, «έγινε αναφορά στη στάση αρχής που τηρεί η χώρα μας με βασικό γνώμονα τον σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία όλων των χωρών».

2) «το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπου τονίστηκε η ευρωπαϊκή/περιφερειακή διάσταση του ζητήματος»

3) «οι σχέσεις με την Τουρκία, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων».

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τους ομολόγους του από τη Βόρεια Μακεδονία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία. «Κοινός παρονομαστής ήταν η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών αυτών, έχοντας πάντα υπόψη τον σεβασμό των κριτηρίων αιρεσιμότητας. Ειδικά όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων με έμφαση στην πλήρη, σταθερή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να έχει σύντομες συναντήσεις γνωριμίας με σειρά από ομολόγους του νατοϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Κροατίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας.