Την Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023, στο πλαίσιο της παρουσίας του Αμερικανικού Αντιτορπιλικού (A/T) USS RAMAGE (DDG-61), στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, η Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ), πραγματοποίησε διεθνή αεροναυτική  άσκηση, με το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), με την επωνυμία «CYP/USA – 03/2023».

Την άσκηση σχεδίασε η ΔΝ, σε συνεργασία με το Αμερικανικό ΠΝ και σε αυτή συμμετείχαν το ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ, Ε/Π AW – 139 της Διοίκησης Αεροπορίας (ΔΑ) και το αμερικανικό αντιτορπιλικό.

Το σενάριο περιλάμβανε Τακτικές Κινήσεις και Προχωρητικούς Ελιγμούς, πραγματοποίηση τεχνικών γυμνασίων, αντικείμενα Έρευνας – Διάσωσης με συνεργασία ελικοπτέρου και ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των 2 Πλοίων.

Η άσκηση, η οποία εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό της ΔΝ και της ΔΑ, να συνεκπαιδευτεί με Μονάδες του Αμερικανικού ΠΝ, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τις εξαιρετικές σχέσεις και επιβεβαιώνοντας τη συνεχή αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.