Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής θα κλείσουν εντελώς τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία αν υπάρξει ένα “κρίσιμο συμβάν” με εμπλεκόμενους μισθοφόρους της Βάγκνερ, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Μαριούς Καμίνσκι.

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία, που έχουν σύνορα με τη Λευκορωσία, ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ασφάλεια των συνόρων αφότου Ρώσοι μισθοφόροι του ομίλου Βάγκνερ έφθασαν στη Λευκορωσία με πρόσκληση του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η Πολωνία έχει δει επίσης μια αύξηση στον αριθμό μεταναστών κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα τους τελευταίους μήνες και έχει κατηγορήσει τη Λευκορωσία ότι τους διευκολύνει.

“Απαιτούμε από τις αρχές στο Μινσκ ο Όμιλος Βάγκενρ να εγκαταλείψει αμέσως την επικράτεια της Λευκορωσίας και οι παράτυποι μετανάστες να εγκαταλείψουν αμέσως τη μεθοριακή περιοχή και να σταλούν πίσω στις χώρες τους”, δήλωσε ο Καμίνσκι σε συνέντευξη Τύπου.

“Αν υπάρξει ένα κρίσιμο συμβάν, ανεξάρτητα αν είναι στα πολωνικά ή στα λιθουανικά σύνορα, θα ανταποδώσουμε αμέσως. Όλα τα σημεία συνοριακής διέλευσης που είναι ανοικτά μέχρι τώρα θα κλείσουν”, είπε.