Ομάδες ιατροδικαστών του στρατού στο Ισραήλ εξέτασαν πτώματα θυμάτων της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Χαμάς εναντίον κοινοτήτων γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και διαπίστωσαν πολλαπλές ενδείξεις για βασανιστήρια, βιασμούς και άλλες ωμότητες, δήλωσαν το Σάββατο 14-10-2023, αξιωματικοί.

Περίπου 1.300 πτώματα έχουν μεταφερθεί σε βάση του στρατού στη Ράμλα, στο κεντρικό Ισραήλ, όπου πραγματοποιούνται από ομάδες ειδικών ιατροδικαστικές εξετάσεις για να αναγνωρισθούν οι νεκροί και να διαπιστωθούν οι συνθήκες του θανάτου τους.

Γύρω στο 90% των νεκρών στρατιωτικών έχει ταυτοποιηθεί ενώ οι ομάδες έχουν επίσης ταυτοποιήσει περίπου τους μισούς νεκρούς αμάχους, δήλωσε ο ραββίνος Ίσραελ Βάις, πρώην αρχιραββίνος του στρατού και ένας από τους αξιωματούχους που επιβλέπουν την ταυτοποίηση των νεκρών. Πρόσθεσε ότι πολλά πτώματα φέρουν σημάδια βασανισμού καθώς και βιασμού.

«Είδαμε διαμελισμένα πτώματα που τα χέρια και τα πόδια έχουν κοπεί, ανθρώπους που αποκεφαλίσθηκαν, ένα παιδί που αποκεφαλίσθηκε», είπε στους δημοσιογράφους μια έφεδρη αξιωματικός που αναφέρεται μόνο με το μικρό της όνομα, Αβιγκαγίλ.

Η ίδια πρόσθεσε πως πολλές περιπτώσεις βιασμού διαπιστώθηκαν επίσης από την ιατροδικαστική εξέταση των πτωμάτων, τα οποία φυλάσσονται σε κοντέινερ-ψυγεία.

«Κάνουμε την ταυτοποίηση με όλα τα μέσα που έχουμε», είπε ένας στρατιωτικός οδοντίατρος, ο οποίος αναφέρεται ως Λοχαγός Μααγιάν. «Έχουν κακοποιηθεί σοβαρά. Διαπιστώνουμε πυροβολισμούς και διαπιστώνουμε σημάδια που προέρχονται ξεκάθαρα από βασανιστήρια».

Το Ρόιτερς σημειώνει πως το στρατιωτικό προσωπικό, που επιβλέπει τη διαδικασία της ταυτοποίησης των πτωμάτων, δεν παρουσίασε ιατροδικαστικά στοιχεία με τη μορφή φωτογραφιών ούτε ιατρικές εκθέσεις.

Η Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για κακοποιήσεις.

Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει συγκρίνει τη Χαμάς με το Ισλαμικό Κράτος, την τζιχαντιστική οργάνωση που έγινε διαβόητη σε όλο τον κόσμο για τους δημόσιους αποκεφαλισμούς που πραγματοποιούσε σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ.

Προηγούμενο άρθροΤροχαίο με δύο νεκρούς στη Φλώρινα – ΙΧ έπεσε πάνω σε άγαλμα
Επόμενο άρθροΣυλλήψεις ατόμων για κλοπές στη Θεσσαλονίκη