Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως αναχαίτισε εννιά drones της Ουκρανίας καθώς πέταγαν προς την κατεύθυνση του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, που κυρίευσαν τα ρωσικά στρατεύματα στην αρχή του πολέμου κι έχει γίνει επανειλημμένα στόχος βομβαρδισμών.

«Εννιά ουκρανικά drones τύπου Copter εντοπίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από στοιχεία της αντιαεροπορικής άμυνας σε υπηρεσία κοντά στην πόλη Ενεργκοντάρ», κοντά στην οποία βρίσκεται το εργοστάσιο, το μεγαλύτερο του είδους σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι συνεχίζει τις «προκλήσεις» και «απειλεί» να προκαλέσει «ανθρωπογενή καταστροφή» στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, καθώς και ότι θέλει να «παρεμποδίσει την εναλλαγή προσωπικού του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ)», επιθεωρητές του οποίου βρίσκονται επιτόπου.

Τα δυο εμπόλεμα μέρη έχουν αλληλοκατηγορηθεί επανειλημμένα για βομβαρδισμούς στην εγκατάσταση και ότι θέλουν να προκαλέσουν πυρηνικό δυστύχημα.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι έβαλε στο στόχαστρο με drones πυρηνικό σταθμό στην παραμεθόρια ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, πλήττοντας διοικητικό κτίριο και χώρο αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.

Η διοίκηση του εργοστασίου πάντως διαβεβαίωσε πως η επίθεση δεν προκάλεσε αύξηση της ραδιενέργειας.

Ο ΔΟΑΕ έχει επισημάνει επανειλημμένα πως ο κόσμος έχει γλιτώσει μόνο κατά τύχη από πυρηνικό δυστύχημα στη Ζαπορίζια.

φωτογραφία αρχείου