Στις 26 Νοεμβρίου 2023 (Κυριακή) θα εορταστεί φέτος σε ολόκληρη τη χώρα η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944 και η επέτειος της μάχης του Γοργοποτάμου.

Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής υπήρξε κοινό έργο των Ελλήνων που αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και ενάντια στο ναζισμό και τον φασισμό. Ο αγώνας αυτός αποτελεί μια ακόμα κορυφαία εκδήλωση για την επιδίωξη του ιδανικού της ελευθερίας. Η Ελληνική πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του ν. 1285/1982 την επέτειο της μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης, ως έμπρακτη απόδοση του ελάχιστου φόρου τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά στον αγώνα για την ελευθερία.

Ο φετινός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 και το πρόγραμμα του εορτασμού περιλαμβάνει:

Γενικό Σημαιοστολισμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τις οκτώ το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου την ημέρα της εορτής.

Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, έδρα της Μητροπολιτικής Ενότητας, θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

α) Ώρα 10.30: Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας

β) Ώρα 11:00: Χαιρετισμοί από εκπροσώπους των Αντιστασιακών Οργανώσεων στο χώρο του μνημείου Εθνικής Αντίστασης (Νέα Παραλία).

γ) Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (Νέα Παραλία) από τους: Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στρατηγό Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού, Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Διοικητές Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπροσώπους Αντιστασιακών Οργανώσεων, Πολιτικές Νεολαίες, καθώς και εκπροσώπους Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή άλλων Φορέων που επιθυμούν να τιμήσουν την Εθνική Αντίσταση και τους αγώνες κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Στις έδρες των λοιπών Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα τελεστούν Δοξολογίες και θα πραγματοποιηθούν καταθέσεις στεφάνων με μέριμνα των οικείων Αρχών.

φωτογραφία αρχείου