Η ανάπτυξη δεξιοτήτων αντίληψης οδικού κινδύνου στους εφήβους και ορθής λήψης αποφάσεων βάση της σωματικής τους ασφάλειας κατά τις μετακινήσεις τους, είναι ο κύριος στόχος του νέου χρηματοδοτούμενου έργου Erasmus+ με τίτλο «Ανάπτυξη δεξιοτήτων αντίληψης κινδύνου και λήψης ασφαλούς απόφασης στους έφηβους σε ζητήματα Οδικής ασφάλειας» (SAFETeen), η πρώτη συνάντηση του οποίου πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Σχολής Επιστημών Υγείας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) στο Ηράκλειο, στις 18 & 19 Ιανουαρίου 2024.
Το έργο SAFETeen, θα αναπτύξει καινοτόμο υλικό και εργαλεία, που περιλαμβάνουν ένα φιλικό προς τον χρήστη Παιδαγωγικό Εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς, ψηφιακά εργαλεία (εργαλείο εικονικής πραγματικότητας VR και εργαλείο έκτακτης ανάγκης) για μαθητές και νέους καθώς και παιδαγωγικές πρακτικές για εκπαίδευση στην ασφαλή μετακίνηση. Η καινοτόμος ψηφιακή μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί έχει στόχο να προωθήσει την εξατομικευμένη και αυτορρυθμιζόμενη μάθηση των μαθητών και να διευκολύνει το έργο των εκπαιδευτικών. Το υλικό θα διαμορφωθεί από τη συνεργασία τριών επιστημονικών πεδίων (παιδαγωγικές επιστήμες, κοινωνικές επιστήμες και πληροφορική). Η αντίληψη κινδύνου αφορά στις συνειδητές ενέργειες και συμπεριφορές του ατόμου απέναντι στον κίνδυνο και είναι ιδιαίτερα σημαντική δεξιότητα στην πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων. Έχει παρατηρηθεί ότι οι έφηβοι συχνά ενώ γνωρίζουν τους κινδύνους της μη ασφαλούς μετακίνησης, επιλέγουν να μετακινηθούν παραβλέποντας τους κανόνες ασφαλείας. Αυτό συμβαίνει καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν διλήμματα μετά από την έντονη πίεση από συνομηλίκους τους.
Επικεφαλής σε αυτό το έργο είναι το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Σχολή Επιστημών Υγείας) στην Κρήτη (Ελλάδα), σε συνεργασία με άλλους επτά οργανισμούς από πέντε διαφορετικές χώρες: το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας στην Κρήτη (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια (Ισπανία), το Περιφερειακό Εκπαιδευτικό Γραφείο της Τοσκάνης (Ιταλία), η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο Turku (Φινλανδία), το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Frederick στην Λευκωσία (Κύπρος). Συντονίστρια έργου είναι η κα Μαρία Παπαδακάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Δ/ντρια Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS), e-mail: [email protected], τηλ: +30-2810379518, 379241.
Περισσότερες πληροφορίες σύντομα στο https://www.safeteen.eu/.