Η Ομοσπονδία μας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών – Π.Ο.Λ. , την Τέταρτη 6 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποίησε συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον κ.Μαρίτσα Δημήτριο  Διευθυντή του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Α. Κεφαλογιάννη. Η πρωτοβουλία μας αυτή είχε ως στόχο το να λάβουμε απαντήσεις και να ενημερώσουμε έγκυρα τους συναδέλφους για σειρά ζητημάτων που μας απασχολούν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Από την Ομοσπονδία μας συμμετείχαν ο Πρόεδρος Κυράνης Κώστας, ο Γενικός Γραμματέας Αθουσάκης Εμμανουήλ και ο Υπεύθυνος του τομέα Ασφαλείας Ξυνέλης Παναγιώτης.

Παραθέτουμε τα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά μας  και τις απαντήσεις που λάβαμε.

  • Ενδεχόμενο  ενοποίησης των Μετοχικών Ταμείων  των οικείων Κλάδων ΕΔ. 

Η Ομοσπονδία μας τόνισε ότι τα τελευταία 2 χρόνια φημολογείται ως πιθανή η ενοποίηση των μετοχικών ταμείων Στρατού – Αεροπορίας – Ναυτικού. Ως βασικός λόγος για το ενδεχόμενο αυτό εμφανίζεται το πρόβλημα βιωσιμότητας κυρίως του Μετοχικού Ταμείου Στρατού – ΜΤΣ. Για το λόγο αυτό μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό συναντήσεων με όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και με αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης .

Από τον Διευθυντή του ΥφΕΘΑ κ.Μαρίτσα Δημήτριο ως επίσημη απάντηση λάβαμε την διαβεβαίωση πως ουδέποτε μέχρι και σήμερα τέθηκε θέμα ενοποίησης των μετοχικών ταμείων παρά το γεγονός ότι το θέμα βιωσιμότητας τους, απασχολεί έντονα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Κυβέρνηση. Προκειμένου όμως να αξιολογηθούν πιθανές λύσεις , όπως ανέφερε, θα πρέπει πρωτίστως να γίνουν για κάθε μετοχικό ταμείο επισταμένες αναλογίστηκες μελέτες, οι οποίες αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς όμως να προκρίνεται ή να έχει τεθεί το ενδεχόμενο ενοποίησής τους

  • Διατήρηση των θεσμοθετημένων ανταποδοτικών πόρων (4% και 2%) υπέρ Μετοχικών Ταμείων των οικείων Κλάδων ΕΔ 

Ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα ως Ομοσπονδία είναι η διατήρηση των θεσμοθετημένων ανταποδοτικών πόρων (4% και 2%) υπέρ Μετοχικών Ταμείων των οικείων Κλάδων ΕΔ, καθώς οι εξοπλιστικές δαπάνες αγγίζουν ιστορικά υψηλά που θα  αποφέρουν τεράστια έσοδα και μεγάλη ανάσα στην βιωσιμότητα του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού. Στο σχετικό ερώτημα που θέσαμε λάβαμε την κάτωθι απάντηση:

Προς το παρόν δεν έχει τεθεί επίσημα ζήτημα μείωσης των ποσοστών των θεσμοθετημένων ανταποδοτικών πόρων (4% και 2%) υπέρ Μετοχικών Ταμείων των οικείων Κλάδων ΕΔ ούτε έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις.

Μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται από την Κυβέρνηση ο καθορισμός του ποσού που θα διατεθεί για τις ανάγκες των εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΥΠΕΘΑ ( υπάρχει εισήγηση για αύξηση των δαπανών).

Τα τελευταία χρόνια γίνεται έντονη συζήτηση για διάθεση μέρους των εσόδων που καταλήγουν στα μετοχικά ταμεία προκειμένου να καλυφθούν άλλες ανάγκες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση βούληση του ΥΠΕΘΑ ΔΕΝ είναι η μείωση των εσόδων των μετοχικών ταμείων αλλά η αξιοποίηση ενός μέρους από αυτά για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου  των υπηρετούντων-δικαιούχων  σε στρατό και σώματα ασφαλείας.

Συνεπάγεται λοιπόν πως αν στο μέλλον υπάρξει κάποια ανάλογη εισήγηση τα ποσά που θα διατεθούν δεν θα καταλήξουν στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά στα στελέχη. 

  • Λειτουργία στρατιωτικών νοσοκομείων. 

Τέθηκαν από την Ομοσπονδία μας ερωτήματα σχετικά με την λειτουργία του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, την πιθανή ενοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων αλλά και το σενάριο ιδιωτικοποίησης τους.

Ο κος Μαρίτσας μας ενημέρωσε ότι στο άμεσα προσεχές χρονικό διάστημα θα κατατεθεί προς ψήφιση  νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ που στόχο έχει την βελτίωση της οργανωτικής δομής των υγειονομικών μονάδων, την αναβάθμιση και αναδιοργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών προς τους ένστολους με την προώθηση της διακλαδικότητας. 

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να διευρυνθεί  η δυνατότητα  παροχών σε όλους τους ένστολους δικαιούχους σε κάθε στρατιωτικό νοσοκομείο αίροντας τους μέχρι πρότινος περιορισμούς. 

Επιπρόσθετα μας δήλωσε κατηγορηματικά ότι στο προσχέδιο του νομοσχεδίου όπως παρουσιάστηκε στο Υπουργικό συμβούλιο αποσαφηνίζονται τα κάτωθι:

ΔΕΝ προβλέπεται:

 Σύσταση Κοινού Υγειονομικού Σώματος

 Κατάργηση / ενοποίηση Στρατιωτικών Νοσοκομείων

 Μεταφορά των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

 Συγχώνευση / ενοποίηση υγειονομικών δομών / υπηρεσιών

 Στελέχωση Εξειδικευμένων Κλαδικών Μονάδων από διαφορετικούς Κλάδους (π.χ. στελέχωση φρεγάτας με υγειονομικό προσωπικό του Στρατού Ξηράς)  

Ο κος Μαρίτσας εμφανίστηκε θετικός στην ικανοποίηση του αιτήματός μας για την είσοδο των στελεχών στα  παραθεριστικά κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων και παράλληλα μας ενημέρωσε ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα δόμησης συγκροτημάτων κατοικιών, σε πολλά νησιά της χώρα, εκ των οποίων το 15% δύναται να διατεθεί και στα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στο ασφαλιστικό των στελεχών που έχουν καταταγεί μετά το 2011 και των ποσοστών αναγνώρισης πλασματικών ετών,  αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας , παρόλα αυτά υπάρχει βούληση από το ΥΠΕΘΑ να υπάρξει ενημέρωση προς την Ομοσπονδία μας επί των ερωτημάτων που θέσαμε.

Τέλος μας δηλώθηκε ξεκάθαρα ότι ουδέποτε τέθηκε ζήτημα φορολόγησης των εφάπαξ των ένστολων. 

Από πλευράς μας τέθηκε επίσης το θέμα της Περιοδικής Υγειονομικής Εξέτασης – Π.Υ.Ε. των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ όπου και ζητήθηκε η παρέμβαση του ΥΠΕΘΑ για την εφαρμογή της πάγιας διαταγής του Πολεμικού Ναυτικού, με οργάνωση και μέριμνα των Υπηρεσιών όπως ακριβώς εφαρμόζεται στις  Ένοπλες Δυνάμεις.

Παρά το γεγονός ότι ο Διευθυντής του ΥφΕΘΑ κ.Μαρίτσας Δημήτριος δήλωσε με βεβαιότητα πως τα όσα ετοιμάζονται και αφορούν στα οικονομικά ,ασφαλιστικά και υγειονομικά ζητήματα των ένστολων δικαιούχων δεν πρόκειται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα στελέχη ,η Π.Ο.Λ. θα παρακολουθεί στενά τι εξελίξεις και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις θα παρέμβει και θα καυτηριάσει ότι προβεί επιζήμιο για τους συναδέλφους .

Για το ΔΣ