Πτώση ψευδοροφής προκαλείται στο διάδρομο Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής μετά από σεισμική δόνηση 5,8 Ρίχτερ  με συνέπεια τον εγκλωβισμό ασθενών, ενώ ταυτόχρονα ξεσπά φωτιά εξαιτίας βραχυκυκλώματος πρίζας σε μηχάνημα στη Μονάδα Εξωνεφρικής Κάθαρσης, στο ισόγειο, όπου πραγματοποιείται συνεδρία αιμοκάθαρσης ασθενών. Ο χώρος εκκενώνεται. Την ίδια ώρα, το Νοσοκομείο δέχεται δεκάδες τραυματίες από την κοινότητα, με κατάγματα και τραύματα από ημικατάρρευση πολυκατοικιών. Σκηνές στήνονται έξω από τον χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών για τη διαλογή και φροντίδα των τραυματιών.

Όλα αυτά «συνέβησαν» στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στο πλαίσιο άσκησης που πραγματοποιήθηκε χθες για τον έλεγχο της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Νοσοκομείου σε περίπτωση καταστροφικών συμβάντων. Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε την εκκένωση τμημάτων, την κατάσβεση πυρκαγιάς, τον απεγκλωβισμό ασθενών και εργαζομένων, αλλά και την αντιμετώπιση τραυματιών από την κοινότητα. Σύμφωνα με το σενάριο, δεν υπήρξε κανένα θύμα. Απεγκλωβίστηκαν 36 άτομα, ένας γιατρός τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ  αντιμετωπίστηκαν και 17 τραυματίες από την κοινότητα. Συνολικά προσήλθαν στο ΤΕΠ 42 άτομα, εκ των οποίων τα 7 σε σοβαρή κατάσταση, 14 ασθενείς διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία, ενώ παρελήφθησαν μια τραυματίας και ένα ασυνόδευτο παιδί. Στόχος της άσκησης ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού στα επιχειρησιακά σχέδια, η εμπέδωση των ρόλων δράσης σε έκτακτα περιστατικά και η αύξηση του βαθμού συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων.

«Από την πρώτη στιγμή, τα αντανακλαστικά ήταν άμεσα. Με τη συνεργασία του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ) του ΕΚΑΒ, το Νοσοκομείο οργανώθηκε για μαζική αντιμετώπιση απωλειών υγείας. Ειδοποιήθηκε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, στήθηκε Επιχειρησιακό Κέντρο και σήμανε κόκκινος συναγερμός ώστε να καταφτάσει όλο το προσωπικό», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Νοσοκομείου, επικεφαλής της άσκησης, Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης.

«Η άσκηση έγινε με απόλυτη επιτυχία και σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Ενεργοποιήθηκαν τα σχέδια ‘’Σώστρατος” και ‘’Περσέας”, τα οποία αποδείξαμε ότι είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε. Το Νοσοκομείο μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες και να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην άσκηση και επισήμανε ότι στόχος της ήταν να ελεγχθεί η υπηρεσιακή ετοιμότητα του προσωπικού σε έκτακτο γεγονός και η διυπηρεσιακή συνεργασία ώστε η αλυσίδα διάσωσης, στην οποία εμπλέκονται πολλοί φορείς, να λειτουργήσει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται για να ελαχιστοποιηθούν οι ανθρώπινες απώλειες.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ στη Β. Ελλάδα, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.