Την Τετάρτη 03 Μαΐου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του American Hellenic Institute (AHI) στο ΓΕΕΘΑ.

Στην επίσκεψη παραβρέθηκαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, o Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης και ο Υπαρχηγός ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Πανίδης.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε τον Πρόεδρο κ. Nick Larigakis και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΗΙ, και επισήμανε την συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στον κομβικό ρόλο της Ελλάδας για την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.

Αναφέρθηκε στο ασταθές περιβάλλον ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας, γεγονός που πηγάζει από τις μακροχρόνιες συγκρούσεις στην Συρία, στην Λιβύη, στον Λίβανο και προσφάτως στο Σουδάν, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και στις επιπτώσεις του αναθεωρητισμού στην ευρύτερη περιοχή, από όπου και αν προέρχονται.

Ο  Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αναφέρθηκε επίσης στην εμβάθυνση και διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία εδράζεται στο κοινό όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια, και τόνισε την πληθώρα δράσεων και συνεκπαιδεύσεων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έχουν συμβάλλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών. Επισήμανε επίσης την στρατηγική σημασία και αξία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, στην παροχή σημαντικών διευκολύνσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις τόσο των ΗΠΑ όσο και άλλων Συμμάχων και εταίρων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην σημασία υιοθέτησης από την Γερουσία των ΗΠΑ της «Πράξης Αμυντικής και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας του 2021» (US-Greece Defence and Inter-Parliamentary Partnership Act of 2021), με την οποία αναγνωρίζεται η στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, και ενισχύεται περαιτέρω η διμερής αμυντική συνεργασία των δύο Χωρών.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΗΙ για τις άοκνες και συνεχείς προσπάθειες προώθησης και αναβάθμισης των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, τονίζοντας ότι αυτοί αποτελούν τους πρεσβευτές και υποστηρικτές της Χώρας μας, προβάλλοντάς την στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της αντιπροσωπείας, ο Διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής – Πολιτικής – Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Υποπτέραρχος (ΕΑ) Απόστολος Μητσόπουλος παρουσίασε θέματα αμυντικής πολιτικής καθώς και τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων, και ακολούθησε συζήτηση.

Η αντιπροσωπεία κατά την παραμονή της στην Χώρα μας, επισκέφθηκε την Τρίτη 02 Μαΐου 2023 την 114 ΠΜ στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας και ενημερώθηκε για την αποστολή και το έργο της.