Στη σύλληψη υπόπτου από το Ιράκ, που πιστεύεται ότι ήταν μέλος τρομοκρατικού πυρήνα της Αλ Κάιντα, προχώρησαν οι βελγικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

«Ένα άτομο ιρακινής υπηκοότητας, ο O. Y. T. (γεννημένος το 1979) που διαμένει στο Βέλγιο από το 2015, συνελήφθη και ανακρίνεται», αναφέρει η εισαγγελία επισημαίνοντας ότι «ο ύποπτος πιστεύεται ότι ήταν μέλος τρομοκρατικού πυρήνα της Αλ Κάιντα, εν μέρει υπεύθυνος για πολλές βομβιστικές επιθέσεις στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης (Ιράκ) το 2009 και το 2010, οι οποίες είχαν τουλάχιστον 376 νεκρούς και περισσότερους από 2.300 τραυματίες. Αυτές οι επιθέσεις φέρεται να πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση παγιδευμένων αυτοκινήτων εναντίον, μεταξύ άλλων, πολλών κυβερνητικών κτιρίων». Επίσης, σύμφωνα με την εισαγγελία, το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε στις 3 Μαΐου και μεταξύ των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν στον 44χρονο είναι η συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τέλος, αναφέρεται ότι πρόκειται για φάκελο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα που άνοιξε τον Ιούλιο του 2020 καθώς και ότι η Ομοσπονδιακή Δικαστική Αστυνομία των Βρυξελλών, υπό την καθοδήγηση ανακριτή που ειδικεύεται σε υποθέσεις τρομοκρατίας από την Αμβέρσα, πραγματοποίησε έρευνα στο Χάσελτ στις 3 Μαΐου.

φωτογραφία αρχείου