Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal χρησιμοποιώντας το αμερικανικής κατασκευής σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, επιβεβαίωσε χθες, Τρίτη, ο επικεφαλής των εκπροσώπων του Πενταγώνου.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι κατέρριψαν πράγματι ένα ρωσικό πύραυλο χρησιμοποιώντας το πυραυλικό αμυντικό σύστημα Patriot. Όπως γνωρίζετε, το σύστημα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου φάσματος δυνατοτήτων αντιαεροπορικής άμυνας που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα έχουν παράσχει στην Ουκρανία», δήλωσε ο ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ωστόσο ο Ράιντερ αρνήθηκε να πει ποια χώρα προμήθευσε την πυραυλική συστοιχία που κατέρριψε τον υπερηχητικό πύραυλο.

Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ εναντίον ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στο Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που το σύστημα καταρρίπτει έναν υπερηχητικό πύραυλο, σημειώνει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί μας, οι εταίροι μας, θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αντιαεροπορικές δυνατότητες εδάφους και πυρομαχικά για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ελέγξει τους κυρίαρχους αιθέρες της και για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί τους πολίτες της από τους ρωσικούς πυραύλους κρουζ και τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη», πρόσθεσε ο Ράιντερ.

Νωρίτερα χθες, Τρίτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε υποσχεθεί 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια σε μακροπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, που περιλαμβανομένει αντιαεροπορικά συστήματα και πυρομαχικά.

φωτογραφία αρχείου