Συνελήφθη, κατόπιν συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, που πραγματοποιήθηκε μεσημβρινές ώρες χθες (10-5-2023) στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα, 36χρονος αλλοδαπός μέλος κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατ’ εξακολούθηση και κατοχή διαβατηρίων μεγάλης ποσότητας και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων.

Έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών της ανωτέρω Υπηρεσίας σε συνεργασία με τη Europol, αποκαλύφθηκε η διεθνής δράση κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών, από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως προέκυψε, ο 36χρονος, ως μέλος του κυκλώματος, τουλάχιστον από το 2019, προέβαινε στη διακίνηση ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων ή πλαστών, με τη χρήση ταχυδρομικών υπηρεσιών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία, Ισπανία Αυστρία).

Το κύκλωμα φέρεται πως από την παράνομη δράση του αποκόμιζε χρηματικά ποσά που κυμαίνονται από 6000 έως  8.000 ευρώ ανά διακινούμενο μετανάστη, ενώ τα παράνομα έσοδα ανά ταξιδιωτικό έγγραφο κυμαίνονται από  400  έως  1200  ευρώ.

Ο 36χρονος εντοπίστηκε στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα και κατόπιν έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  •  53  δελτία ταυτότητας ( 33  Βουλγαρίας, 7  Ελλάδος,  4  Γαλλίας,  3  Γερμανίας,  2  Τσεχίας,  1  Ρουμανίας ,  1  Ιταλίας ,  1  Βελγίου, 1  Ιράκ),
  •  33 διαβατήρια ( 24  Βουλγαρίας,  3  Ηνωμένου Βασιλείου,  2  Αλβανίας,  2 Ιράκ,  1  Σουηδίας,  1  Η.Π.Α.),
  •  9  άδειες ικανότητας οδήγησης ( 3  Βουλγαρίας, 3  Ελλάδος,  2 Γερμανίας ,  1  Ιράκ),
  •  3 άδειες διαμονής ( 2  Σουηδίας και  1  Ηνωμένου Βασιλείου),
  • δελτίο αιτούντος Διεθνούς Προστασίας Ελλάδος,
  • κάρτα υγείας Ιταλίας,
  • φωτογραφίες τρίτων προσώπων τύπου διαβατηρίου,
  • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και
  • κινητό τηλέφωνο.

Σημειώνεται ότι, όπως διαπιστώθηκε,  61 από τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα τυγχάνουν αντικείμενο κλοπής ή απώλειας.

Ο 36χρονος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και της Επιχειρησιακής Δράσης EAST MED 2.2 του προγράμματος EMPACT, για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια στη Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

φωτογραφία ΕΛ.ΑΣ