Την Τρίτη 9 Μαΐου 2023 και στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας «DEFEA 2023», ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε με τον Assistant Under Secretary for Support and Defence Industries του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Major General Dr. Mubarak Saeed bin Ghafan Al Jabri.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ καλωσόρισε τον Major General Dr. Mubarak στην «DEFEA 2023», και του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμμετοχή εταιρειών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Έκθεση.

Σε κλίμα εξαιρετικής συνεννόησης και συνεργασίας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Major General Dr. Mubarak αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφέρθηκαν στην μακροχρόνια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο Χωρών, η οποία βασίζεται στο κοινό όραμα για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή της Μεσογείου και ευρύτερα, που επιβεβαιώθηκε εκ νέου με την πρόσφατη υπογραφή του «Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΑΕ για το Έτος 2023».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε την δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας με ακόμα περισσότερες και αυξανόμενες σε δυσκολία και πολυπλοκότητα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, με δραστηριότητες στους τομείς της ανταλλαγής στρατιωτικών πληροφοριών και διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, καθώς και με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Εθνικών Αμυντικών Βιομηχανιών. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι προσβλέπει στην συμμετοχή προσωπικού και μέσων των ΗΑΕ στην Άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 2023», όπως είχε συμβεί και στην αντίστοιχη Άσκηση το 2021 .

Ειδικότερα και στο πλαίσιο της περαιτέρω εμβάθυνσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας, έγινε αναφορά στις νέες εγκαταστάσεις του «Training and Qualification Centre» των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ με δυνατότητα φιλοξενίας 900 ατόμων, σε έκταση που παραχωρήθηκε στο Στρατόπεδο «Επιλάρχου ΜΕΛΛΙΔΗ» στον Αυλώνα  , καθώς και στην εξέταση της παραχώρησης έκτασης για την ανέγερση επιπλέον κτηρίων.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία με τον προκάτοχό του Στρατηγό Hamad Mohammed Thani Al Rumaithi, και εξέφρασε την βεβαιότητά του για την επιτυχή συνέχισή της με τον νέο Chief of Staff of the UAE Armed Forces Aντιστράτηγο Issa Saif Mohammed Al Mazrouei.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Major General Dr. Mubarak για την παρουσία του στην «DEFEA 2023», και του ευχήθηκε μια ευχάριστη και παραγωγική διαμονή στην Ελλάδα.