Στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 για την 82η Επέτειο από την Μάχη της Κρήτης συμμετείχε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Γιώργο Καραντινό. Συγκεκριμένα  ο Δήμαρχος παρακολούθησε την δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά και κατέθεσε στεφάνι στο  Μνημείο Μάχης της Κρήτης  στη σχετική τελετή.

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου για την Μάχη της Κρήτης  

H Γερμανική εισβολή της 20ής Μαΐου 1941 στην Κρήτη, αφύπνισε αμέσως τους κατοίκους του τόπου μας,καθώς οι μακραίωνοι αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία, είχαν χαλυβδώσει το φρόνημα της αντίστασης και της αυτοθυσίας για την υπεράσπιση του πατρίου εδάφους.

Αυτή, η απρόβλεπτη  από τους επιδρομείς,  απόφαση του άμαχου πληθυσμού: να αντιμετωπίσει, χωρίς οργάνωση και προετοιμασία, χωρίς οπλισμό, σε συγκρούσεις σώμα με σώμα–με  την συνδρομή μόνον ορισμένων Συμμαχικών μονάδων, καθώς οι Κρήτες στρατιώτες δεν είχαν ακόμη επιστρέψει από το Ελληνοϊταλικό Μέτωπο– τους πάνοπλους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, υπήρξε ένα από τα καίριας σημασίας γεγονότα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ογδόντα δύο χρόνια από την πραγμάτωση του ύψιστου Χρέους, παραμένει για πάντα στην συλλογική μας Μνήμη, η παλλαϊκή αντίσταση του Κρητικού λαού, τον Μάϊο του 1941, από κοινού με τα γεγονότα ηρωισμού, αυταπάρνησης, και θυσιών που ακολούθησαν, καθ’ όλη την διάρκεια των Κατοχικών χρόνων.

Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί διαρκές ορόσημο της ιστορικής μας πορείας, και ανυπέρβλητο παράδειγμα φιλοπατρίας και αντίστασης για όλες τις νεότερες γενεές της χώρας μας.