Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 3 ημεδαπών, οι οποίοι διέπρατταν κλοπές από οικίες ηλικιωμένων στα Νότια Προάστια Αττικής προσποιούμενοι τους υπαλλήλους παροχής ηλεκτρικής ενεργείας ή τους συντηρητές ασανσέρ και συνελήφθησαν την 30-5-2023 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Να θυμίσουμε ότι διέπραττανν κλοπές από σπίτια ηλικιωμένων προσποιούμενοι τους υπαλλήλους παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ή τους συντηρητές ασανσέρ.

Συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες της 30-5-2023,  λίγο μετά την τέλεση κλοπής από σπίτι ηλικιωμένων στην Ηλιούπολη, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.),  ως μέλη εγκληματικής ομάδας κατηγορούμενοι για διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό,  2  κινητά τηλέφωνα και  2  αλυσίδες χειρός. Βρέθηκε πλησίον και κατασχέθηκε και το όχημα που χρησιμοποιούσαν για τις μεταφορές τους, εντός του οποίου ανευρέθη κουτί με γάντια μία χρήσης.

Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2023, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών από σπίτια ηλικιωμένων σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων Αττικής.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι κυρίως πρωινές ή μεσημβρινές ώρες, με μερικώς καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους κινούμενοι με αυτοκίνητα εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους τη στιγμή που επέστρεφαν στα σπίτια τους.

Επέλεγαν ηλικιωμένα άτομα τα οποία παραπλανούσαν, πείθοντάς τους να τους επιτρέψουν την είσοδο στις οικίες τους, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ή τους συντηρητές ασανσέρ.

Αφού εξασφάλιζαν την είσοδό τους στα σπίτια, φρόντιζαν η κεντρική πόρτα να παραμένει ανοιχτή, προκειμένου σε ανύποπτη χρονική στιγμή να μπουν και άλλα μέλη της οργάνωσης, τα οποία με γρήγορες και μεθοδευμένες κινήσεις ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν κοσμήματα και χρηματικά ποσά.

Προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τη λεία τους, έπειθαν τους ηλικιωμένους να τυλίγουν χρηματικά ποσά και κοσμήματα σε αλουμινόχαρτο, ώστε να τα  «προστατεύσουν» από τις επικείμενες εργασίες και στη συνέχεια τα αφαιρούσαν.

Από τη μέχρι στιγμή προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί επιπλέον 8  κλοπές από σπίτια  ηλικιωμένων στις περιοχές της Ηλιούπολης, της Γλυφάδας και της Βούλας.

Το περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν από την εγκληματική τους δραστηριότητα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 230.00  ευρώ

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Πρόκειται για τους συλληφθέντες:

ΚΑΜΠΕΡΗ Απόστολο του Αντωνίου και της Γιαννούλας, γεννηθέντα την 5-5-1966 στη Λαμία

ΚΑΜΠΕΡΗ Πάρι του Αντωνίου και της Γιαννούλας, γεννηθέντα την 15-9-1985 στην Αθήνα,

ΔΙΑΜΑΝΤΗ Νικόλαο του Ιωάννη και της Αμαλίας, γεννηθέντα την 2-8-1992 στην Αθήνα.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στη διερεύνηση, ανίχνευση και δίωξη όμοιας φύσης εγκλημάτων, που έχουν τελεστεί από τους κατηγορούμενους σε βάρος και άλλων θυμάτων, για την αποτροπή απειλής της δημόσιας ασφάλειας σε σχέση προς τα παραπάνω εγκλήματα και για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-9692920 της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.