Από την Τετάρτη 07 έως την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, και στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Πολυεθνική Άσκηση με την επωνυμία «AIR DEFENDER 23» που διεξήχθη υπό την Διοίκηση της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day) της Άσκησης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 στην Αεροπορική Βάση 51 Tactical Air Wing «IMMELMMAN» στην Γερμανία, και την παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Η «AIR DEFENDER 23» είναι τύπου INVITEX – LIVEX (Invitation to an Exercise – Live Exercise) και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των κρατών – μελών και εταίρων του ΝΑΤΟ, καθώς και στην προβολή της αεροπορικής ισχύος της Συμμαχίας. Αποτελεί την μεγαλύτερη αεροπορική Πολυεθνική Άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ με την συμμετοχή 250 Αεροσκαφών (Α/Φ), και διασυνδέεται με τις ΝΑΤΟϊκές Ασκήσεις «RAMSTEIN DUST 23» και «RAMSTEIN GUARD 23».

Στην Άσκηση συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Εσθονίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας, της Τουρκίας, της Τσεχίας και της Φινλανδίας. Η Ελλάδα συμμετείχε με 3 Α/Φ F-16 και κλιμάκιο 38 στελεχών, καθώς επίσης και με 1 Αξιωματικό ως σύνδεσμο (Liaison Officer – LNO) στο επιτελείο διεξαγωγής της Άσκησης (JFAC – Joint Force Air Component) στο Kalkar της Γερμανίας.

Κατά την διάρκειά της, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν σε αεροπορικές αποστολές, όπως παρακάτω:

  • Επιθετικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Offensive Counter Air – OCA).
  • Αμυντικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Defensive Counter Air – DCA).
  • Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη (Close Air Support – CAS).
  • Τερματική καθοδήγηση πυρών από JTAC (Joint Terminal Attack Controller).