Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνθηκε χθες το βράδυ προς το έθνος, μιλώντας για τη ματαιωθείσα ένοπλη ανταρσία και ευχαρίστησε τους Ρώσους πολίτες για τον “πατριωτισμό”, την αντοχή και την ενότητά τους. “Αυτή η αλληλεγγύη των πολιτών έδειξε ότι κάθε εκβιασμός (…) είναι καταδικασμένος να αποτύχει”, δήλωσε κατά την ομιλία του.

Η Ρωσία απέδειξε ότι ο “εκβιασμός” είναι καταδικασμένος μετά την ανταρσία των μισθοφόρων της Βάγκνερ, όπως δήλωσε.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε επίσης τους μαχητές και τους διοικητές της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ που απέτρεψαν την αιματοχυσία. Δήλωσε ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του και θα τους επιτρέψει να μετεγκατασταθούν στη Λευκορωσία αν το επιθυμούν ή να ενταχθούν στις τάξεις του ρωσικού στρατού υπογράφοντας συμβόλαιο με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ή απλά να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Ο Πούτιν δεν έκανε καμιά αναφορά στον αρχηγό της Βάγκνερ Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος ηγήθηκε της ανταρσίας.

Δήλωσε επίσης ότι έδωσε εντολή “να αποφευχθεί η αιματοχυσία” που ήθελαν όπως τόνισε η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατά τη διάρκεια της ματαιωθείσας ανταρσίας της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ.

“Ήδη από την αρχή των γεγονότων, ελήφθησαν μέτρα βάσει των άμεσων οδηγιών μου ώστε να αποφευχθεί μια μεγάλη αιματοχυσία”, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού διαγγέλματος, εκτιμώντας ότι η Δύση, η Ουκρανία ήθελαν “μια τέτοια αδελφοκτόνα έκβαση”. Η Ουκρανία και η Δύση ήθελαν οι Ρώσοι να σκοτωθούν μεταξύ τους, υπογράμμισε.

Ο αρχηγός της Βάγκνερ πρόδωσε τη χώρα του και τον λαό της

Στο διάγγελμά του προς το έθνος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον αρχηγό της παραστρατιωτικής μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι “πρόδωσε τη χώρα του και τον λαό της”, ενώ “έλεγε ψέματα” στους άντρες του.

Μίλησε επίσης για το “θάρρος και την ανιδιοτέλεια των ηρωικών αεροπόρων που έπεσαν στη μάχη”, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει επισήμως ανακοίνωση για τα αεροσκάφη που η Βάγκνερ λέει ότι κατέρριψε κατά τη διάρκεια της πορείας της προς τη Μόσχα.

“Η συντριπτική πλειοψηφία των μαχητών και των διοικητών της οργάνωσης Βάγκνερ είναι επίσης Ρώσοι πατριώτες, αφοσιωμένοι στον λαό τους και στο κράτος. Το έχουν αποδείξει με το θάρρος τους στο πεδίο της μάχης”, υπογράμμισε ο Πούτιν.