Παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023, η τελετή ορκωμοσίας της 13ης Εκπαιδευτικής Σειράς Ανθυποπυραγών εκ Πυρονόμων της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Ο Υφυπουργός, απένειμε τα διπλώματα στους τριάντα (30) απόφοιτους, παρουσία του Διοικητή του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), Υποστράτηγου Θεόδωρου Βάγια, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνόμος Β΄ Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Κουρτέσης.

Κατά την ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής, η Διοικητής της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης Πύραρχος Σταυρούλα Μπονέ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «… ολοκληρώνεται σήμερα, το πρόγραμμα σπουδών της 13ης Εκπαιδευτικής Σειράς Ανθυποπυραγών Γενικών Καθηκόντων, εκ Πυρονόμων, της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Μία νέα αντίληψη στη σύγχρονη εκπαίδευση όλων των στελεχών, οι οποίοι υπηρετούν με αυταπάρνηση το Πυροσβεστικό Σώμα και τόσο η φυσική, όσο και η πολιτική ηγεσία αναγνωρίζουν τις προσπάθειες και το έργο τους. Πλέον, ως Αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος, αξιοποιήστε τις γνώσεις που αποκτήσατε. Από σήμερα, αναλαμβάνετε την ευθύνη για ένα έργο λειτούργημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, σκληρό, δύσκολο και επικίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα είναι συναρπαστικό, με μεγάλη κοινωνική αποδοχή. Γνωρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλατε, σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την ευδόκιμη αποφοίτησή σας και σας εύχομαι ολόψυχα υγεία, δύναμη και μια απόλυτα επιτυχημένη πορεία στη ζωή σας και στην Πυροσβεστική σας σταδιοδρομία. Ο όρκος, που μόλις δώσατε, είναι ιερός και σας δεσμεύει για το υπόλοιπο του υπηρεσιακού σας βίου…».

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, λαμβάνοντας το λόγο, συνεχάρη τους απόφοιτους Αξιωματικούς τονίζοντας ότι πλέον αναλαμβάνουν σημαντικό έργο στο στρατηγικό σχεδιασμό και στη διαχείριση κρίσεων, με άμεσο στόχο τη διατήρηση του υψηλού βαθμού επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, ότι ο φετινός σχεδιασμός ιδιαίτερα κατά την αντιπυρική περίοδο, δίνει έμφαση στην πρόληψη αλλά και στο συντονισμό με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αφού η άμεση κινητοποίηση και απόκριση των δυνάμεων σε ενδεχόμενη δασική πυρκαγιά, είναι το «κλειδί» για την αποτελεσματική επέμβαση και διαχείριση των περιστατικών. Παράλληλα, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημείωσε τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους Δασοκομάντος, οι οποίοι επεμβαίνουν στο πεδίο σε πρώτο χρόνο με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε συμβάντος. Στο τέλος της ομιλίας του ανέφερε ότι «Η κλιματική κρίση δημιουργεί νέες συνθήκες και πλέον οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Στην προσπάθεια να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η δια βίου εκπαίδευση και η διαρκής εξέλιξη είναι ζωτικής σημασίας, καθώς -τελικά- τις φωτιές τις σβήνουν οι Πυροσβέστες μας, οι άνθρωποι επί του πεδίου. Τα εναέρια μέσα, τα οποία είναι ενισχυμένα φέτος, λειτουργούν επικουρικά. Διαμορφώνουν τις συνθήκες, ώστε να μπορούν να δράσουν οι Πυροσβέστες στο πεδίο», κατέληξε ο Υφυπουργός και ευχήθηκε στους απόφοιτους υγεία και καλή εξέλιξη στον επαγγελματικό τους βίο.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Υποστράτηγος ΠΣ Δημήτριος Καλιανιώτης, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής, Υποστράτηγος Παναγιώτης Νιάφας και ο Προϊστάμενος Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, Υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας.

Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας παρέστησαν, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Γ.Ε.Σ., ο Υπαρχηγός Γ.Ε.Σ., Αντιστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Β’ Υπαρχηγός Αντιναύαρχος Πανταζόγλου Αριστείδης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, ο Διοικητής της Σχολής Πολέμου Π.Α., Ταξίαρχος (Ι) Σπυρίδων Αρβανιτάκης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, η Αρχιπλοίαρχος Υγειονομικού – Νοσηλεύτρια Π.Ν. Ψαροπούλου Μαρία, καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθηγητές της Σχολής και λοιποί προσκεκλημένοι και συγγενείς των απόφοιτων Ανθυποπυραγών.

Σημειώνεται, ότι η φοίτηση των Ανθυποπυραγών εκ Πυρονόμων στη Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας είναι ετήσια και λειτουργεί κατ’ εφαρμογή του νόμου 4662/2020.