Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε περισσότερους από 450 ανθρώπους έπειτα από μια πρωτοφανούς έκτασης αστυνομική επιχείρηση εναντίον των φυτειών κάνναβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία.

Περισσότερα από 182.000 φυτά κάνναβης, η αξία των οποίων υπολογίζεται μεταξύ 115 και 130 εκατομμυρίων λιρών (από 134 ως 150 εκατ. ευρώ), κατασχέθηκαν στο πλαίσιο «της πιο σημαντικής τέτοιου είδους επιχείρησης που έχουν πραγματοποιήσει οι δυνάμεις της τάξης στο Ηνωμένο Βασίλειο», σύμφωνα με την αστυνομία.

Η εν λόγω επιχείρηση, η οποία διεξήχθη στην Αγγλία και την Ουαλία, οδήγησε σε 957 συλλήψεις για καλλιέργεια κάνναβης, ξέπλυμα χρημάτων και παραβάσεις της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής. Μεταξύ των συλληφθέντων, σε 450 απαγγέλθηκαν στη συνέχεια κατηγορίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών της Αστυνομίας (NPCC), που διηύθυνε την επιχείρηση.

Εξάλλου κατασχέθηκαν 20 πυροβόλα όπλα, περισσότερες από 600.000 στερλίνες (περισσότερα από 700.000 ευρώ) σε μετρητά και 26 κιλά κοκαΐνης, μεταπωλητικής αξίας ενός εκατομμυρίου στερλινών (1,17 εκατ. ευρώ).

«Γνωρίζουμε πως τα οργανωμένα δίκτυα παραγωγής κάνναβης συνδέονται επίσης άμεσα με ένα φάσμα σοβαρής εγκληματικότητας, όπως με την εισαγωγή ναρκωτικών κλάσης Α (σ.σ.: τα πιο σκληρά) ή με τη σύγχρονη σκλαβιά», δήλωσε ο Στιβ Γιαπ, υπεύθυνος για τη μάχη εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος στους κόλπους του NPCC.

«Όχι μόνο αυτή η επιχείρηση διατάραξε σημαντικά εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά και οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν θα βοηθήσουν μελλοντικές επιχειρήσεις της αστυνομίας σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε.

Στο Λονδίνο, η επιχείρηση επέτρεψε να διαλυθούν 65 «εργοστάσια κάνναβης», να κατασχεθούν 7.250 φυτά, 60 κιλά ρητίνης της κάνναβης, κρακ και πέντε πυροβόλα όπλα, ανέφερε σε χωριστή ανακοίνωση η Σκότλαντ Γιάρντ.

Σαράντα οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν στη βρετανική πρωτεύουσα, από τους οποίους σε 27 απαγγέλθηκαν κατηγορίες, σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιάρντ.

Οι φυτείες κάνναβης αποτελούν επίσης απειλή για ό,τι βρίσκεται γύρω τους, εξήγησε το NPCC. «Τα κτίρια μπορεί να γίνουν επικίνδυνα εξαιτίας του κινδύνου πυρκαγιάς» ή των παράνομων συνδέσεων στο ηλεκτρικό δίκτυο, διευκρίνισε.

Μεταξύ των ενδείξεων που φανερώνουν ενδεχόμενη χρήση κτιρίων ως «εργοστασίων» κάνναβης: συχνές επισκέψεις ανά πάσα ώρα της ημέρας και της νύκτας, παράθυρα καλυμμένα που έχουν υδρατμούς ακόμη κι όταν δεν κάνει κρύο, έντονο φως όλη τη νύχτα, θόρυβος από ανεμιστήρες, συχνές παραδόσεις, αφύσικες ποσότητες γλαστρών, λιπασμάτων και κομπόστ.

φωτογραφία αρχείου