Την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023 , και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ενόπλων Δυνάμεων με σύμμαχες και φίλες Χώρες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΓΕΕΘΑ, υπεγράφη στην Λευκωσία το «Κοινό Σχέδιο Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας» για το έτος 2023.

Το ΚΣΔ υπεγράφη από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχο Βασίλειο Τσάμη, τον Διευθυντή του Δ΄ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου Συνταγματάρχη (ΠΒ) Αλκιβιάδη Αλκιβιάδη και τον Επικεφαλής του Τμήματος Αμυντικής Πολιτικής και Διεθνών Συνεργασιών του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας κ. Levon Ayvazyan.

Το ΚΣΔ 2023 αποτελεί συνέχεια του ΚΣΔ 2022, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Τριμερούς Στρατιωτικού Διαλόγου Ελλάδος – Κύπρου – Αρμενίας, και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δράσεων:

● Την συμμετοχή προσωπικού σε ασκήσεις και δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης.
● Συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.
● Την πραγματοποίηση συνεκπαιδεύσεων με χρήση εξομοιωτών.
● Την ανταλλαγή εμπειριών και διδαγμάτων από την χρήση Συστημάτων Αεράμυνας και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Μάχης, και γενικότερα επί αντικειμένων που αφορούν στην Αεράμυνα.
● Συνεκπαιδεύσεις επί αντικειμένων Διοίκησης και Ηγεσίας.
● Την συνεργασία σε θέματα τεχνικής συντήρησης οπλισμού και εξοπλισμού αεράμυνας.
● Επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
● Επιτελικές συναντήσεις για την κατάρτιση και υπογραφή του ΚΣΔ 2024.

Με την υπογραφή του ΚΣΔ 2023 εμβαθύνεται περαιτέρω η ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών Χωρών στο πλαίσιο του αμυντικού τους συντονισμού και ενισχύεται η κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων με σκοπό την ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή του Καυκάσου και της Ανατολικής Μεσογείου.