«Η Περιφέρεια και εγώ προσωπικά θα είμαστε πάντα δίπλα στους Ποντίους, οι οποίοι μέσα από στάχτες της καταστροφής έχτισαν μια καινούρια ζωή, με καρτερία αλλά και μαχητικότητα, διαπρέποντας» τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης της Λοζάνης.

Ο κ. Πατούλης στον χαιρετισμό του,  εμφανώς συγκινημένος από την επαφή του με «ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του ελληνισμού, εκείνο του Ποντιακού» όπως είπε, καθώς «μόνο θετικές σκέψεις», τον συνοδεύουν από την παιδική του ηλικία  στις γειτονιές του Ταύρου, «ανάμεσα σε εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων, Μικρασιατών και Ποντίων» επισήμανε: «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να θυμηθούμε, έναν αιώνα μετά, μια από τις πιο καθοριστικές συνθήκες στην ιστορία του έθνους μας. Εκείνην της Λοζάνης, που μαζί με την προγενέστερη της, για την ανταλλαγή των πληθυσμών, κατέληξαν σε ένα ιστορικό δράμα και μια ιστορική ευκαιρία» τόνισε και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Το δράμα ήταν ο  βίαιος, ξεριζωμός των Ελλήνων, από εστίες και εδάφη που έζησε και μεγαλούργησε για 3.000 χρόνια, έπειτα μάλιστα και από μία απεχθή, γενοκτονία. Η ιστορική ευκαιρία ήταν η πρόοδος  του ελλαδικού χώρου καθώς έμπαινε στις φλέβες του, το δυναμικό, πολιτισμικό, δημιουργικό αίμα των προσφύγων, που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας της χώρας μας».

Αναφερόμενος στη Συνθήκη υπογράμμισε ότι υπήρξε -και παραμένει μέχρι σήμερα, έναν αιώνα μετά- το θεμέλιο για την πολυπόθητη ειρήνευση στην περιοχή, «ένας οδικός χάρτης που σε μεγάλο βαθμό καθόρισε και το διεθνές στάτους κβο στην περιοχή του Αιγαίου και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Τόνισε ότι «η αμφισβήτηση των όρων της συνθήκης, είναι αυτονόητο ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για τη διασάλευση της ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή. Και είναι επίσης αυτονόητο, ότι η Ελλάδα ως διαχρονικός παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, δεν πρόκειται να προβεί σε ένα τέτοιο βήμα, ούτε όμως πρόκειται να δεχθεί καμία αμφισβήτησή τους από την άλλη πλευρά».

Τέλος με αφορμή την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο περιφερειάρχης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επανεπιβεβαιωθούν αυτές τις ισορροπίες, μέσα από γόνιμη, ειλικρινή και εποικοδομητική διαδικασία, προς το συμφέρον των δύο γειτόνων λαών.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια και την Εύξεινο Λέσχη Αθηνών στον Κεραμεικό, ενώ ομιλητές ήταν οι: Προκόπης Παυλόπουλος τ. ΠτΔ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ‘Αγγελος Συρίγος, και Ευάνθης Χατζηβασιλείου υπό τον συντονισμό του Δημήτρη Καμπουράκη. Παρέστησαν υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και πλήθους κόσμου, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιάννης Σαρμάς, η βουλευτής (ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ) Μ. Αποστολάκη, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικού Τομέα Γ. Βλάχος, Πολιτισμού Β. Γιαννακόπουλος, περιφερειακοί και υποψήφιοι σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι Ποντιακών Συλλόγων.

Χαιρετισμούς εκτός από τον περιφερειάρχη απηυθύναν, ο υπουργός Εργασίας Α. Γεωργιάδης και ο αντιπρόεδρος της Λέσχης και διευθυντής Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Χ. Πασβαντίδης, παρουσία και του προέδρου ΕΛΑ Δ. Μελισσανίδη.