Το μήνυμα ότι η Μύκονος δεν είναι υπεράνω του νόμου και ότι θα εφαρμοσθεί πλήρως η εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για μηδενική ανοχή σε κάθε είδους ανομία και αυθαιρεσία, έστειλε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νότης Μηταράκης μέσω συνέντευξεών του στην εκπομπή «Σήμερα» της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ, με τους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο αλλά και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, στον Άρη Πορτοσάλτε.

Όπως είπε ο κ. Μηταράκης το Αστυνομικό Τμήμα της Μυκόνου το οποίο έχει δύναμη 30 ατόμων, εφέτος ενισχύθηκε με 130 άτομα, ενώ αναπτύσσονται αιφνιδιαστικά δράσεις από την Οικονομική Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, με αποτέλεσμα να συλλαμβάνονται συστηματικά κακοποιοί και με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στο νησί. Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι από μέρους του δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στο καθεστώς ανομίας κι επισήμανε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μύκονο κάνει κακό και στους κατοίκους καθώς θα προτιμηθούν άλλοι προορισμοί πιο φρέσκοι και με λιγότερη πολεοδομική επιβάρυνση. Σε ό,τι αφορά στις νέες ταυτότητες, είπε ότι η παρουσίασή τους θα γίνει στη ΔΕΘ και από την επομένη οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις στα αστυνομικά τμήματα για να τις προμηθεύονται. Θα στοιχίζουν 10 ευρώ, όπως είχε αποφασιστεί από το 2018 και θα έχουν δεκαετή διάρκεια.

Στόχος είναι, είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, να ενοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης ταυτοτήτων και διαβατηρίων, με μία αίτηση. Διέψευσε, επίσης, ότι οι νέες ταυτότητες θα διαθέτουν σύστημα “γεωεντοπισμού”. Οι νέες ταυτότητες, είπε, ότι θα είναι δεύτερης γενιάς και θα καλύψουν το ζήτημα της ασφάλειας του εγγράφου για πολλά χρόνια. Όπως εξήγησε για την τρίτη γενιά ταυτοτήτων θα πρέπει να αναδειχθεί πάροχος. Ερωτηθείς για το ζήτημα της εγκληματικότητας με αφορμή επεισόδια στο αμαξοστάσιο του Μετρό, ο κ. Μηταράκης είπε ότι ένα ζήτημα για την ΕΛΑΣ είναι να αποφεύγει τη γενίκευση των επεισοδίων και ένα δεύτερο ζήτημα είναι η αίσθηση ατιμωρησίας που υπάρχει για τη μικρή εγκληματικότητα, η οποία όταν δεν τιμωρείται, σύμφωνα με μελέτες, οδηγεί στη μεγάλη εγκληματικότητα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και εξετάζονται τρόποι να μη υπάρχει ατιμωρησία. Ανάμεσα σε αυτούς είναι να περιοριστεί η δυνατότητα των αναστολών, το βραχιολάκι, η κοινωνική εργασία, τα διοικητικά πρόστιμα αλλά και η δημιουργία φυλακών χαμηλής εγκληματικότητας. Όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι καλύτερα να υπάρχει η σιγουριά της μικρής ποινής παρά η θεωρία της μεγάλης ποινής». Ερωτηθείς για την παρουσία της τροχαίας στους δρόμους, έκανε λόγο για «νέο ενθουσιασμό και νέα στρατηγική στους δρόμους». Είπε ότι θα αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο, επενδύοντας σε προσωπικό και σε τεχνολογία.  Όπως είπε τα στελέχη της, σύντομα, θα διαθέτουν tablets, για να περνάνε αυτόματα τα διοικητικά πρόστιμα στο taxis.

Είπε επίσης ότι οι αστυνομικοί σύντομα θα εφοδιαστούν με κάμερες κάτι που θα ενισχύσει την ασφάλεια τόσο των ιδίων των αστυνομικών αλλά θα προστατεύουν και τους πολίτες από τυχόν αστυνομικές αυθαιρεσίες. Επισήμανε, ωστόσο, την ανάγκη να γίνει μια συζήτηση με ανοικτό μυαλό και με τις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων, για τη χρήση των καμερών. Τόνισε ακόμη ότι δεν θα υπάρχουν αναρμόδιοι αστυνομικοί. Όλοι έχουν καθήκον αντίδρασης απέναντι στην παρανομία. Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό είπε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να μη αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστών προς την Ευρώπη, θυμίζοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ το 75% των μεταναστών που πήγαιναν στην ΕΕ περνούσε από την χώρα μας, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει περιοριστεί στο 5%. Χαρακτήρισε δε «μεγάλο πρόβλημα για την ΕΕ που δεν έχει αρθρώσει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική».

Αναφερόμενος στη δράση των ΜΚΟ, είπε ότι δυστυχώς υπάρχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν εσωτερική πληροφόρηση και αντί να προστατεύουν ανθρώπινες ζωές και να αποτρέπουν παράνομες αναχωρήσεις τις ενθαρρύνουν προβάλλοντας ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας. Διαλύσαμε μια μπίζνα εκατοντάδων εκατομμυρίων είπε ο κ. Μηταράκης, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα έχει βρεθεί στο στόχαστρο. «Δεν θα αλλάξουμε την πολιτική μας. Θα συνεχίσουμε να φυλάμε τα σύνορά μας, εφαρμόζοντας το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο κ. Μηταράκης. Τέλος, αναφερόμενος στην φύλαξη στα Πανεπιστήμια, είπε ότι επανασχεδιάζεται ο ρόλος σε σχέση με τη μορφή που αρχικώς είχε σχεδιαστεί. «Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά.