Η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,  ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με την Κοινότητα Απτέρων,  τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Πολεμιστών Κύπρου (1974)  και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο των Μελών της Οικογένειας Κελαïδή διοργανώνουν εκδήλωση Τιμής και Μνήμης  στην μνήμη του  Στρατηγού Πυροβολικού Εμμανουήλ Χατζηδάκη ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην Αμμόχωστο της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974, η οποία θα πραγματοποιηθεί   το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 και ώρα 10:00,  στον χώρο της Προτομής του Εμμ. Χατζηδάκη,στο Καλάμι Απτέρων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

07:30 Α’  ΜΕΡΟΣ

  • Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Καλαμίου

09:30 (εντός του Ιερού Ναού)

  • Χαιρετισμοί διοργανωτών
  • Ομιλία για τον τιμώμενο από τον κ. Δημήτριο Στεφανίδη, Κύπριο συμπολεμιστή του τιμώμενου

10:00 Β’  ΜΕΡΟΣ

  • Κατάθεση στεφάνων στην Προτομή του Εμμ. Χατζηδάκη
  • Τήρηση ενός λεπτού σιγή
  • Εθνικός ύμνος

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων                                  Ο Δήμαρχος Χανίων

Νίκος Καλογερής                                      Παναγιώτης Σημανδηράκης

Ο Πρόεδρος του Παγκρητίου Συνδέσμου       Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «ΚΕΛΑΪΔΗ»

Πολεμιστών Κύπρου 1974                                      Εμμανουήλ Κελαϊδής

Ιωάννης Νταντινάκης

Ποιος ήταν ο Συνταγματάρχης Πυροβολικού Χατζηδάκης Εμμανουήλ

Ο Συνταγματάρχης Πυροβολικού Χατζηδάκης Εμμανουήλ γεννήθηκε στο Καλάμι Χανίων Κρήτης το 1927. Την 15η Μαρτίου 1947 εισήχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε την 3η Μαρτίου 1949.  Κατατάγηκε στο πεζικό στο 564 ΤΠ στο Βίτσι με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Γράμμου–Βίτσι όπου και τραυματίστηκε στις 25 Ιουνίου 1949. Την 17η Απριλίου 1950 μετατάχθηκε στο Πυροβολικό.

Φοίτησε σε όλα τα Σχολεία του Πυροβολικού, στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού, τη Σχολή Στατιστικής και τη Σχολή Πυροβολικού Δυτικής Γερμανίας. Υπηρέτησε σε πολλές Μονάδες του Ελληνικού Στρατού και διετέλεσε Διοικητής της 149 ΜΜΒΠ. Την 8η Σεπτεμβρίου 1973, μετατέθηκε στη Κύπρο και ανέλαβε Διοικητής της 173 ΜΑ/ΤΠ με έδρα στο στρατόπεδο «Ανδρέα Δημητρίου» στη περιοχή Καραόλου της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Κατά τη 1η φάση της Τουρκικής Εισβολής (20–22/07/1974) η Μοίρα υποστήριξε με τα πυρά της τον αγώνα του 201 ΤΠ και του 386 ΤΕ στις επιθέσεις κατά του Σακκάρια, του Καραόλου αλλά και του Τουρκοκυπριακού Θύλακα εντός των τειχών της Αμμοχώστου. Κατά τη αεροπορική προσβολή που έγινε στις 22 Ιουλίου 1974, μισή ώρα πριν την ανακωχή, έπεσε ηρωικά μαχόμενος όταν πλήγηκε το παρατηρητήριο της Μοίρας από ρουκέτα Τουρκικού Αεροσκάφους. Τάφηκε στο Νεκροταφείο Σταυρού της Αμμοχώστου.

Τιμήθηκε με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Δ’ Τάξεως, τον Χρυσό Σταυρό Β’ Τάγματος Φοίνικος, τον Χρυσό Σταυρό Β’ Τάγματος Γεωργίου Α’, το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ’ Τάξεως και τον Σταυρό ταξιαρχιών Τάγματος του Φοίνικος.