Με αίσθημα βαθιάς συγκίνησης τελέσθηκε την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 εκδήλωση αποκαλυπτηρίων Μνημείου των Πεσόντων Σαλαμινίων που υπηρετούσαν στον Ελληνικό Στρατό και το Πολεμικό Ναυτικό (από Π. Αεροπορία δεν υπήρχαν) κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ και θυσίασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Η δημιουργία του μνημείου ήταν μια απαίτηση των Παραρτημάτων των Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού & Ναυτικού στη Σαλαμίνα που έγινε αποδεκτή από την Δημοτική Αρχή, την υλοποίησε και γι’αυτό την ευχαριστούμε.

Ο κατάλογος των ονομάτων στη μαρμάρινη πλάκα, τα ονόματα αυτών των ανδρών που έβαλαν πιο ψηλά από το αναφαίρετο δικαίωμα της ζωής, το ιερό αίσθημα του καθήκοντος, της προσφοράς και της τιμής και που θυσιάστηκαν υπέρ βωμών και εστιών για την Ελευθερία όλων ημών, κατάφερε να συγκεντρώσει μετά πολύχρονη έρευνα των αρχείων, το Μέλος του ΔΣ του Παραρτήματός μας Πλωτάρχης (Ε) εα Ν. Γραμματικός ΠΝ.
Είχαμε την υποχρέωση σε όλους αυτούς που άφησαν τα σπίτια και τις οικογένειές τους και ταξίδεψαν κάτω από δυσμενέστατες συνθήκες, άλλοι στη θάλασσα και άλλοι στη στεριά, σε ένα πολεμικό μέτωπο, πολύ μακριά απ’ το νησί μας, εναντίον ενός εχθρού που διέθετε οκτώ και πλέον, εκατομμύρια στρατού, με σύγχρονο, για την εποχή αυτή, εξοπλισμό, που δεν γνώριζε, μέχρι να συναντήσει τα παλληκάρια μας, τι σημαίνει αντίσταση.

Η Πατρίδα πρέπει να γνωρίζει να αποδίδει στους ανθρώπους της κατά τα έργα τους. Στο μνημείο που εγκαινιάσαμε, από πλευράς Στρατού και Π. Ναυτικού, γράφονται τα παλληκάρια της Σαλαμίνος που έπεσαν σε τόπους μακρινούς, στη σκιά θεόρατων βουνών, αλλά και θαλασσών, άγνωστων στην καθημερινότητα του νησιού. Τους ευγνωμονούμε που πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της Ελευθερίας. Τους διαβεβαιώνουμε ότι πάντοτε Ελληνίδες και Έλληνες Στρατιωτικοί θα ακολουθούν το παράδειγμά τους και η θυσία τους δεν θα πάει χαμένη. «Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος».

Την εκδήλωση, που οργάνωσε ο Δήμος Σαλαμίνος με τη σύμπραξη των Παραρτημάτων των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και Ναυτικού, τίμησαν με την παρουσία τους:

Από το Κοινοβούλιο οι: Βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας στη Β’ Πειραιώς: Γ. Βρεττάκος, Μ. Λιβανός, Δ. Μαρκόπουλος και Ι. Τραγάκης

από την Τοπ. Αυτοδιοίκηση & Περιφέρεια οι: Δήμαρχος Σαλαμίνος Γ. Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Συμ. Γαλέος, οι Αντιδήμαρχοι Χαράλαμπος Καπαραλιώτης, Παντ. Διολέτης, Σωτ. Νάννος, Ν. Κόγιας, Α. Βακάλης, Στ. Γκίνης, ο Πρόεδρος του ΔΛΤ, Κ. Λένης, ο Πρόεδρος ΑΚΙΠΟΠ, Αθ. Αλαΐσκας, η Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Καλ. Διγενάκη, και αρκετών Δημ. Συμβούλων, ενώ από την Περιφέρεια η τέως Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής και υποψήφια Δήμαρχος Βασιλική Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη.

από το ΠΝ οι: Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ι. Δρυμούσης ΠΝ, και ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΕΘΑ, ο Διοικητής ΥΥ Αρχιπλοίαρχος Δ. Ευσταθίου ΠΝ, ο ΓΕΝ/ΔΚΔ Αρχιπλοίαρχος (Μ) Σ. Τσαμίλης ΠΝ, ο Διοικητής ΝΣ Αρχιπλοίαρχος (Μ) Π. Καπασάκης ΠΝ, ο Εκπρ. Τύπου του ΓΕΝ Πλοίαρχος Ε. Σιμαγιάς ΠΝ και οι Επιτελείς του ΝΣ Αντιπλοίαρχος (Ε) Γερ. Ζαννής ΠΝ και Αντιπλοίαρχος (Ε) Ανδ. Γκούσης ΠΝ.

από το Στρατό Ξηράς ο: Ταξίαρχος Στέργιος Καζάκης, ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΣ.

από το ΔΣ της ΕΑΑΝ: ο Πρόεδρος Αντιναύαρχος εα Θ. Γερούκης ΠΝ, ο Διευθ. Σύμβουλος Πλοιάρχος (Ε) εα Εμμ. Αναγνωστάκης ΠΝ και τα Μέλη του ΔΣ/ΕΑΑΝ Αντιναύαρχος (Μ) εα και Επίτ. ΓΕΠΝ, Κ. Μανωλιουδάκης ΠΝ και Αντιπλοίαρχος (Ε) εα Ι. Γαρείος ΠΝ (Αναπληρωτής Διευθ. Σύμβουλος & Μέλος ΔΣ/ΜΤΝ).

από το ΔΣ της ΕΑΑΣ: ο Αντιπρόεδρος Αντιστράτηγος εα Μ. Γουμαλάτσος.

Επίσης παρέστησαν: ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Ναύαρχος εα Κ. Χρηστίδης ΠΝ και ο Επίτιμος Α/ΛΣ Ναύαρχος ΛΣ εα Χ. Δελημιχάλης, οι Πρόεδροι των Παραρτημάτων ΕΑΑΣ και ΕΑΑΝ Σαλαμίνος Υποστράτηγος εα Β. Μήττας και Υποναύαρχος (Μ) εα Γ. Κουτσούκος ΠΝ, μετά των Μελών των ΔΣ.

eaan.gr