«Οι συνάδελφοι με ενημέρωσαν πριν την εξέταση ότι ίσως τα επεισόδια της Τζωρτζίνας ήταν προκλητά από τη μητέρα» κατέθεσε χθες, στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου η παιδονευρολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, Πολυξένη Πελεκούδα, η οποία είπε πως είχε συζητήσει με δύο γιατρούς για την ανάγκη ενημέρωσης του εισαγγελέα αλλά και για την τοποθέτηση καμερών στον θάλαμο ώστε να παρακολουθείται όλο το 24ωρο το παιδί.

Η μάρτυρας κατέθεσε πως όταν κλήθηκε να εξετάσει την Τζωρτζίνα εξαιτίας των επεισοδίων που εμφάνιζε, «οι συνάδελφοι με ενημέρωσαν πριν την εξέταση ότι ίσως τα επεισόδια ήταν προκλητά από τη μητέρα. Ο κ. Άρης Μπερτζουάνης (Ρίο) μου έδωσε αυτή την πληροφορία».

Η παιδονευρολόγος είπε στο ΜΟΔ πως επειδή ετοίμασε το συνοδευτικό έγγραφο για τη μεταφορά του παιδιού από το νοσοκομείο του Ρίου προς το Αγλαΐα Κυριακού, ζήτησε το ιστορικό της Τζωρτζίνας από τη μητέρα.

«Πήρα ένα πολύ λεπτομερές ιστορικό από τη μητέρα. Μου περιέγραψε το επεισόδιο του Απριλίου του 2021 πριν μπει στο Καραμανδάνειο. Δεν μου φάνηκε επιληπτικό επεισόδιο, αλλά δεν μπορούσα να το αποδώσω κάπου. Για τα επεισόδια μετά την ανακοπή κατάλαβα από τη μητέρα ότι δεν ήταν ίδιας φύσης με εκείνο του Καραμανδανείου. Μιλούσε για τα επεισόδια των παιδιών της σαν να διηγείται ταινία» σημείωσε.

 Όπως είπε η γιατρός, εξαρχής έλαβε σοβαρά υπόψη τις υποψίες που διατύπωσαν οι γιατροί σχετικά με την πιθανότητα πρόκλησης των επεισοδίων στο παιδί από τη μητέρα. «Επειδή πήρα σοβαρά τις υποψίες των συναδέλφων, μίλησα με δυο γιατρούς (Μπερτζουάνης και Μπέλλου) για ενημέρωση εισαγγελέα και δεύτερον πώς θα παρακολουθούσαμε το παιδί 24 ώρες το 24ωρο. Αυτά έγιναν 24 Ιανουαρίου 2022. Όταν τους ρώτησα τι υποψιάζονται μου είπαν φραγή αεροφόρων οδών με μαξιλάρι. Συζητήσαμε το πώς θα βάζαμε κάμερες να παρακολουθείται το παιδί».

Η παιδονευρολόγος ανέφερε επίσης: «Είδα δυο βίντεο. Στο ένα κλιπ η μητέρα “τραβάει” μια το μόνιτορ και μια το παιδί, και το δεύτερο γιατρούς μέσα στο δωμάτιο. Το παιδί ήταν στην συνήθη νευρολογική του κατάσταση και μετά έκανε παρατεταμένη άπνοια, σοβαρή ταχυκαρδία και χρειάστηκε ανάνηψη».

Σύμφωνα με την γιατρό: «Πρέπει να υπήρξε κάτι που πυροδότησε τα επεισόδια αυτά. Επιπλέον έπαιρνε αντιεπιληπτική αγωγή το παιδί. Ξανακοίταξα τον φάκελο του παιδιού, είδα την αυξημένη τροπονίνη, μίλησα με τον κ. Ηλιάδη επειδή με τρόμαξε το επεισόδιο και μίλησα με την κ. Μαρμαρίδου την επιστημονική υπεύθυνη της παιδιατρικής κλινικής. Ενημερώσαμε τους γονείς ότι θα πάει το παιδί στο Αγλαΐα Κυριακού και ο πατέρας αντέδρασε πολύ έντονα. Η μητέρα πρότεινε να πάνε Γιάννενα και είπα “δεν υπάρχει περίπτωση”. Στις 25 Ιανουαρίου το παιδί μπήκε στη ΜΕΘ».

Η μάρτυρας κατέθεσε πως προβληματίστηκε πολύ για την κατάσταση που αντιλήφθηκε με την ύπαρξη των βίντεο και εν συνεχεία με τον θάνατο του παιδιού και έτσι άρχισε να αναζητά τους παράγοντες που μπορεί οδήγησαν την Τζωρτζίνα στον θάνατο.

«Μετά το βίντεο και μετά τον θάνατο του παιδιού άρχισα να σκέφτομαι εξωγενείς παράγοντες επειδή υπήρχαν υποψίες. Έπρεπε να είναι κάτι που δρα πολύ γρήγορα και κατέληξα σε κάποιες ουσίες. Ενημέρωσα το τμήμα εγκλημάτων κατά της ζωής και τους έδωσα τη λίστα με τις ουσίες. Πήρα πολύ σοβαρά τις υποψίες των συναδέλφων. Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να προστατέψεις ένα παιδί από κακοποίηση και η υποψία ενός συναδέλφου είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη».

Κατά την άποψη που εξέθεσε στο δικαστήριο η γιατρός, η Τζωρτζίνα δεν είχε λάβει κεταμίνη όταν εμφάνιζε τα επεισόδια που προηγήθηκαν της ανακοπής. «Η κεταμίνη είναι ένα φάρμακο που προκαλεί καταστολή. Το παιδί δεν είχε καταστολή στα επεισόδια που προηγήθηκαν του θανάτου. Θεωρώ ότι τα επεισόδια που είδα εγώ δεν ήταν κεταμίνη. Δεν μου προκύπτει ότι υπήρξε απόφραξη αεροφόρων οδών αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω» είπε.

φωτογραφία αρχείου