Περισσότερα περιστατικά παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης καταγράφονται σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συχνότερα παρατηρείται υπαναχώρηση του καταγγέλλοντα, τόνισε ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης.

Στην ομιλία του σε στρογγυλό τραπέζι που διοργάνωσε ο φορέας στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Παρενόχληση και εργασιακό περιβάλλον» χθες, ο κ. Ποττάκης τόνισε ότι παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια αύξηση του φαινομένου, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος ότι  οι πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες και κυρίως ο νόμος 4808 του 2021 μπορούν να διαμορφώσουν νέες συνθήκες «καθότι εισάγουνε ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προστασία θυμάτων, θεσπίζοντας με έναν πιο καθαρό τρόπο, πιο σαφή τρόπο και τη διαδικασία για την καταγγελία και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να δικαιωθεί, εφόσον κάνει την καταγγελία».

Επισήμανε, ακόμη, την ανάγκη συνεργασίας των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση των θεμάτων αυτών, ουσιαστικής ενίσχυσης τους και τόνωσης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Τόνισε, τέλος, ότι από τον Μάρτιο λειτουργεί γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη, στη ΔΕΘ, δίπλα στο MOMus-Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Την μη καταγγελία περιστατικών παρενόχλησης αποτυπώνει έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρώπης, που ολοκληρώθηκε το 2020.

Όπως επισήμανε στην βιντεοσκοπημένη ομιλία του το στέλεχος του Οργανισμού Μίλτος Παύλου, το 39% στην Ευρώπη των 27 και το 28% των Ελλήνων δήλωσε ότι υπέστη παρενόχληση από το 2015 έως το 2020, με τα ποσοστά για την παρενόχληση στον χώρο εργασίας να είναι 17% και 19% αντίστοιχα. Ωστόσο, το 80% στην Ευρώπη και το 87% στην Ελλάδα ανέφερε ότι δεν είχε προχωρήσει σε καταγγελία.

Η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Λυκοβαρδή τόνισε ότι η έκθεση του φορέα για την παρενόχληση και την σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία καταγράφει την αύξηση των αναφορών που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια. Από το 2011 έως το 2022 ο Συνήγορος δέχθηκε 270 αναφορές για παρενόχληση στην εργασία. Στις 253 κατέστη δυνατή η διερεύνηση και από αυτές, οι 196 αφορούσαν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Ο δικηγόρος και διδάσκων στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Δημήτρης Γούλας τόνισε ότι ο νόμος εντάσσει την προστασία από την παρενόχληση στο πλαίσιο της ευημερίας στον χώρο εργασίας και με αυτό τον τρόπο διευρύνεται το νομικό οπλοστάσιο με τα μέτρα πρόληψης.

Αναφερόμενος στη νομολογία, εκτίμησε ότι υπάρχουν δυσανάλογα πολλές αποφάσεις για σεξουαλική παρενόχληση, σε σχέση με άλλες μορφές διακρίσεων και αυτό το επέδωσε στην ελλιπή εξοικείωση των δικαστών.

Τόνισε, δε, ότι το ποσό των 500 με 1000 ευρώ που επιδικάζεται κατά μέσο όρο ως ηθική βλάβη στα θύματα παρενόχλησης δεν λειτουργεί αποτρεπτικά.
Η  ειδική επιθεωρήτρια στο τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ημαθίας, Κική Σαραμανιώτου εκτίμησε ότι στις μικρές κοινωνίες, σε περίπτωση καταγγελίας παρενόχλησης στιγματίζεται εκτός από το θύμα και ο θύτης και αυτό πιθανόν οδηγεί σε μείωση περιστατικών.

Η ίδια ανέφερε ότι πέρα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων παρενόχλησης είναι αναγκαία η δημιουργία κουλτούρας σεβασμού.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης τόνισε ότι είναι μικρά τα βήματα που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας και επισήμανε την ανάγκη στήριξης όσων θέλουν να προχωρήσουν σε καταγγελία.

Tην εκδήλωση συντόνισε ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Ιωάννης Κουκιάδης.

Η εκδήλωση ήταν μία από τις ενέργειες της πράξης «Δράσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για την ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης, της λογοδοσίας και καταπολέμησης της κακοδιοίκησης στον δημόσιο τομέα». Η πράξη συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Χρηστή Διακυβέρνηση, Θεσμοί, Διαφάνεια» των EEA Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ) που αντιπροσωπεύουν τη συμβολή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας για μια πράσινη, ανταγωνιστική Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς.