Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αυτοψίες και οι καταγραφές των ζημιών σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις και καλλιέργειες στον Δήμο Σαρωνικού, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες και να αποζημιωθούν το συντομότερο από την Πολιτεία οι πληγέντες.

Στους Δήμους Μεγάρων και Μάνδρας-Ειδυλλίας η σχετική διαδικασία καθυστερεί, καθώς δεν ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις λόγω της παρουσίας πυροσβεστικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των συχνών αναζωπυρώσεων.

Οι καταγραφές γίνονται από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου.

Αυτοψίες στον Δήμο Σαρωνικού

Στον Δήμο Σαρωνικού μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί τέσσερις αιτήσεις πυρόπληκτων επιχειρήσεων και μια ενός ιππικού ομίλου, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία με τη συνεργασία του δημάρχου Χρήστου Γκίνη.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της επιτροπής:

Οι τέσσερις επιχειρήσεις (βιοτεχνίες & αποθηκευτικοί χώροι) που βρίσκονται επί της Λ. Αναβύσσου υπέστησαν ολική ζημιά.

Στον ιππικό όμιλο διαπιστώθηκε μερική ζημιά σε σταύλους, κτίρια και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Επίσης ειδική ενημέρωση στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους παρέχει κτηνίατρος που απεστάλη στον δήμο από την αρμόδια διεύθυνση της περιφέρειας.

Σε ό,τι αφορά τις καταγραφές των ζημιών στις περιοχές της Δυτικής Αττικής έχουν οργανωθεί οι επιτροπές, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, καθώς επιχειρούν ακόμη οι δυνάμεις πυρόσβεσης. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Λ. Κοσμόπουλος και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους δημάρχους Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου, Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, Μάνδρας-Ειδυλλίας Χρήστο Στάθη -για τυχόν πρόβλημα στο μέτωπο της Πάρνηθας- καθώς και με τον δήμαρχο Ασπροπύργου Νίκο Μελετίου, σχετικά με το πώς εξελίσσονται τα μέτωπα της φωτιάς, αλλά και για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Παράλληλα από τις επαφές με φιλοζωικές οργανώσεις καταγράφηκαν οι ανάγκες τροφοδοσίας των ζώων στις περιοχές που επλήγησαν, προκειμένου να ακολουθήσει η διανομή από σήμερα 20 Ιουλίου, ενώ διανεμήθηκαν τρόφιμα και νερά σε αστυνομικούς, πυροσβέστες, εθελοντές στα μέτωπα Νέας Περάμου, Μάνδρας και Οινόης, τα οποία ήταν χορηγία της επιχείρησης «Πλαίσιο».

Με πάνω από 40 υδροφόρες συνέδραμε και συνδράμει η Περιφέρεια το έργο της Πυροσβεστικής

Στο μεταξύ η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να συνδράμει το έργο της πυροσβεστικού σώματος, ενώ οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες βρίσκονται διαρκώς στην πρώτη γραμμή των πύρινων μετώπων.

Ειδικότερα μέσω της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας μέχρι στιγμής η περιφέρεια έχει συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς  στα Καλύβια Θορικού, διαθέτοντας 16 υδροφόρα οχήματα και 1 μηχάνημα έργου (JCB) και στη Μάνδρα 26 υδροφόρα οχήματα και 7 μηχανήματα έργου (2 JCB, 2 φορτωτές, ένα D8, ένα D9, ένα grader).

Τέλος, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, με «υπευθυνότητα και στο πλαίσιο των θεσμικών της αρμοδιοτήτων, η περιφέρεια συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια να αντιμετωπιστούν για μια ακόμη φορά στην Αττική δύσκολες καταστάσεις, θέτοντας ως προτεραιότητα να μην θρηνήσουμε την απώλεια ανθρωπίνων ζωών».

φωτογραφία αρχείου