Δεκτή έγινε από τον εισαγγελέα Εφετών η αίτηση έφεσης που είχε υποβάλει η οικογένεια του ‘Αλκη Καμπανού κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, το οποίο καταδίκασε τους 7 από τους 12 κατηγορούμενους ως συναυτουργούς στην ανθρωποκτονία, με ενδεχόμενο δόλο, σε βάρος του 19χρονου και τους υπόλοιπους πέντε ως συνεργούς στην πράξη αυτή.

Με την αίτησή τους οι γονείς και η αδελφή του αδικοχαμένου ‘Αλκη ζητούσαν να ακυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση, θεωρώντας ότι το δικαστήριο αξιολόγησε εσφαλμένα ορισμένες πτυχές της υπόθεσης και κυρίως δεν εκτίμησε σωστά το δόλο των 12 κατηγορούμενων, αλλά και τη συμμετοχή κάποιων εξ αυτών που κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί στη δολοφονία και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πρώτου τραυματία νεαρού (Α.Β.), φίλου του ‘Αλκη.

Επί της ουσίας, ο εισαγγελέας Εφετών που έκανε δεκτή την αίτηση συντάσσεται με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία είχε ζητήσει να καταδικαστούν και οι 12 κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από κοινού με άμεσο δόλο και επιπλέον ο 1ος κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός στην τετελεσμένη ανθρωποκτονία του ‘Αλκη και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας για τον φίλο του (καταδικάστηκε ως απλός συνεργός). Ακόμη, η εισαγγελέας κατά την μαραθώνια αγόρευσή της, είχε προτείνει προς το δικαστήριο να καταδικαστούν ο 5ος και ο 12ος ως συναυτουργοί στις δύο συγκεκριμένες πράξεις.

Ως προς τα σκέλη για τα οποία ασκήθηκε έφεση, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και εν προκειμένω το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, ενώπιον του οποίου θα εισαχθεί η πολύκροτη υπόθεση, δεν δεσμεύεται ως προς τις επιβληθείσες ποινές από το πρωτόδικο δικαστήριο. Ουσιαστικά, όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι με γνώση της υπόθεσης, η δίκη όταν προσδιοριστεί στον επόμενο βαθμό δικαιοδοσίας ξεκινάει από «μηδενική βάση» ως προς τα επίμαχα νομικά ζητήματα για τα οποία ο εισαγγελέας άσκησε έφεση και πρακτικά δεν ισχύει για τους κατηγορούμενους (ενόψει του Εφετείου) η λεγόμενη «αρχή της μη χειροτέρευσης» της θέσης τους.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε ένα σημείο το οποίο να μην αποδοθεί δικαιοσύνη στην όλη υπόθεση», είχε δηλώσει ο Γιάννης Πουλτσίδης, ένας εκ των συνηγόρων της οικογένειας Καμπανού (προς υποστήριξη της κατηγορίας).

Υπενθυμίζεται ότι – σύμφωνα με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης – οι 7 από τους 12 κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις, ενώ οι υπόλοιποι σε πολυετείς καθείρξεις. Όλοι επέστρεψαν στις φυλακές μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Η δίκη διήρκεσε σχεδόν 6 μήνες, διάστημα κατά το οποίο μεσολάβησαν 49 συνεδριάσεις.

φωτογραφία αρχείου