Μετά από απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, αποστέλλεται, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βοήθεια προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Η βοήθεια αποτελείται από δύο αεροπλάνα τύπου Air Tractor του Τμήματος Δασών, με τέσσερα άτομα πλήρωμα και επτά άτομα υποστηρικτικό προσωπικό εδάφους.

H αποστολή αναχώρησε σήμερα στις 08:00 από το αεροδρόμιο Πάφου με προορισμό το αεροδρόμιο Τατοΐου, όπου θα τύχει ενημέρωσης. Το πρόγραμμα πτήσεων περιλαμβάνει σταθμό στο αεροδρόμιο Ρόδου για ανεφοδιασμό, με εκτιμώμενη ώρα άφιξης στο Τατόϊ γύρω στις 13:00.

Η μονάδα πτητικών μέσων του Τμήματος Δασών έχει ενταχθεί από τα μέσα Ιουνίου του 2023 στο rescEU, που rescEU έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, με στόχο τη δημιουργία πρόσθετων μονάδων για ανταπόκριση, με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ. Υπηρεσία επαφής του μηχανισμού στην Κύπρο είναι η Πολιτική Άμυνα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, διαχρονικά, ανταποκρίνεται για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες είτε αξιοποιώντας πρόνοιες διακρατικών συμφωνιών είτε στ πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

φωτογραφία αρχείου