Στους 46 βαθμούς ο υδράργυρος

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις για τη μάχη που δίνει η χώρα μας για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και την αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Περίπου 7.500 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μπαίνουν πλεόν σε κατάσταση «readιness» για το Σαββατοκύριακο καθώς προβλέπονται ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες (θα φτάσουν τους 46 βαθμούς) και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας μας ενώ όπως έγινε γνωστό θα υπάρχει και πτήση drone πάνω από την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν εντολών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο θα ισχύσουν τα ακόλουθα μέτρα:

– Εκπομπή του συνόλου των 214 περιπόλων επιτήρησης (1.284 άτομα) και 22 πυροφυλακίων (132 άτομα), ανεξαρτήτως δείκτη επικινδυνότητας.

– Εκπομπή 50 περιπόλων επιτήρησης (300 άτομα) επιπλέον των 23 προβλεπομένων (138 άτομα) περιπόλων επιτήρησης, στην περιοχή Αττικοβοιωτίας. Ποσοστό αύξησης 217%

– Ετοιμότητα 2 ωρών σε όλα τα τμήματα και τα μέσα του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ (5.312 άτομα) και ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ (341 άτομα) .

– Πτήση UAV HERON άνωθεν της ηπειρωτικής Ελλάδος.

– Αυξημένη ετοιμότητα Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Μονάδων Υγειονομικού.

– Εκπομπή περιπόλων επιτήρησης (36 άτομα), πλέον των καθορισμένων από το Πυροσβεστικό Σώμα, στις κεντρικές οδούς ΠΑΡΝΗΘΟΣ, ΠΕΝΤΕΛΗΣ, ΥΜΗΤΤΟΥ, ΑΙΓΑΛΕΩ, ΟΡ. ΜΕΡΡΕΝΤΑ (Περ. ΚΟΥΒΑΡΑ), ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ.

– Εναέρια επιτήρηση και εκπομπή περιπόλων σε όλη την επικράτεια, μέχρι 5 χλμ πέριξ ΟΛΩΝ των στρατοπέδων.

Ο ρόλος των αντιπυρικών ζωνών – Στην πρώτη γραμμή τα μηχανήματα του Στρατού 

Μεγάλο ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών ιδιαίτερα στα δύσκολα μέτωπα παίζει η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Την ώρα των επιχειρήσεων που τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και οι πυροσβέστες δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, στο πλάι τους εργάζονται τα χωματουργικά μηχανήματα του Στρατού με τους χειριστές τους να προσπαθούν ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, να διανοίξουν αντιπυρικές ζώνες ώστε να μπορεί να γίνει αναχαίτιση της πυρκαγιάς από το πυροσβεστικό σώμα.

Στα πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ, χωματουργικά μηχανήματα του στρατού επιχειρούν διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στην φωτιά στα Δερβενοχώρια από το Καραούλι προς Οινόη στη δυτική πλευρά του μετώπου και ανατολικά από το Στεφάνι νότια προς την περιοχή του Τιτάνα.

Εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο οι περιπολίες του στρατού 

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα με υψηλές θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ακόμη και τους 46 βαθμούς έχουν θέσει σε επιφυλακή όλο τον κρατικό μηχανισμό.

Σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται και οι ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες συμμετέχουν ήδη με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι, Δερβενοχώρια Βοιωτίας, ‘Εμπωνα Ρόδου, Λευκόχωμα Σπάρτης και ‘Αντισσα Λέσβου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιπολίες όπως φαίνεται και από τα σχετικά βίντεο γίνονται καθόλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, μέρα και νύχτα.

protothema.gr