Σ. Ζαχαράκη: Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης η προστασία της ζωής

Στην εφαρμογή δέσμης μέτρων προκειμένου να προστατευθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ειδικότερα οι άστεγοι πολίτες που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα και είναι διαρκώς εκτεθειμένοι στις επικίνδυνες για την υγεία τους συνθήκες που προκαλούνται από τον καύσωνα, για το χρονικό διάστημα, που θα επικρατούν στη χώρα μας ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, προχωρά το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονήθηκε, με φορείς υλοποίησης τον ΟΚΑΝΑ και τον ΕΟΔΥ περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών, από τη στελέχωση των κινητών ομάδων και την προσέγγιση των ευάλωτων ατόμων, μέχρι τη μεταφορά τους σε ασφαλές κλιματιζόμενο περιβάλλον, την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ιματισμού και σίτισης, καθώς και τη διανυκτέρευση και διημέρευσή τους.

Επισημαίνεται ότι κάθε Κέντρο Ημέρας διαθέτει Νοσηλευτικό χώρο όπου μπορούν να παρασχεθούν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας εφόσον χρειαστεί.

Για τη διανυκτέρευση θα χρησιμοποιηθούν σε πρώτη φάση υπνωτήρια του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα και τον Πειραιά και εφόσον απαιτηθεί θα προστεθούν λοιπές κρατικές δομές.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, όπου η χώρα μας δοκιμάζεται από τις πρωτοφανείς ακραίες συνθήκες του διαρκούς καύσωνα, πρωταρχικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι και παραμένει η προστασία της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της υγείας των συμπολιτών μας εν γένει. Η προσοχή μας στρέφεται ιδιαίτερα στους άστεγους συνανθρώπους μας, που βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένοι στις υψηλές θερμοκρασίες και στερούνται τη δυνατότητα κλιματισμού, σίτισης και φροντίδας, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διαβίωσή τους. Βρισκόμαστε σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το Υπουργείο Υγείας και με τη συνδρομή των στελεχών του ΟΚΑΝΑ και του ΕΟΔΥ, είμαστε σε διαρκή επιφυλακή καθ΄όλη την υπόλοιπη διάρκεια του καύσωνα, προκειμένου να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους άστεγους συμπολίτες μας. Συγχρόνως ευχαριστούμε την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και την κοινωνία των πολιτών για την Άμεση κινητοποίηση για την προστασία των ευάλωτων ομάδων και δη των άστεγων συμπολιτών μας σ’ αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες»

Κάθε υπνωτήριο διαθέτει ξεχωριστή γραμμή επικοινωνίας. Παράλληλα θα χρησιμοποιηθεί για το κοινό ο 4ψήφιος τηλεφωνικός αριθμός του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ 1135, για πληροφορίες.

Τα Κέντρα Ημέρας και Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας – Υπνωτήριο του ΟΚΑΝΑ είναι τα ακόλουθα ανά περιοχή.

ΑΤΤΙΚΗ

Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας – Υπνωτήριο. Σουρμελή 4-6, Αθήνα. Τηλέφωνα: 2108237498 & 2108238676

Κέντρο Ημέρας Δ. Αττικής-Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας. Ιδομενέως 130 & Κ. Τσαλδάρη 4, Ίλιον Αττικής. Τηλέφωνο: 210 2619626

Κέντρο Ημέρας Πειραιά-Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας. Αιτωλικού 67, Πειραιά . Τηλέφωνο: 698196881

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κέντρο Ημέρας-Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας. Κωστή Παλαμά 7 Θεσσαλονίκη. Τηλέφωνο: 2310516809

Κέντρο Ημέρας. Μοναστηρίου 4, Περιοχή Βαρδάρης Θεσσαλονίκη. Τηλέφωνο: 2310566137 (μόνο διημέρευση)

ΑΧΑΪΑ

Κέντρο Ημέρας – Υπηρεσίες Βραχείας Φιλοξενίας ΟΚΑΝΑ. Μπουμπουλίνας 10 Πάτρα. Τηλέφωνο: 2610325456