Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Αυστραλία να παραγάγει συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών κατευθυνόμενων ρουκετών μέχρι το 2025, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν στο Μπρίσμπεϊν.

Ο Όστιν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρίσκονται στην πολιτεία Κουίνσλαντ για τον ετήσιο Υπουργικό Διάλογο Αυστραλίας-ΗΠΑ (AUSMIN) με τους Αυστραλούς ομολόγους τους. «Εξετάζουμε αρκετές αμοιβαία επωφελείς πρωτοβουλίες με την αμυντική βιομηχανία της Αυστραλίας, και αυτές περιλαμβάνουν τη δέσμευση να βοηθήσουμε την Αυστραλία να παραγάγει συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών κατευθυνόμενων ρουκετών… μέχρι το 2025», δήλωσε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου.

Οι ΗΠΑ επισπεύδουν επίσης την πρόσβαση της Αυστραλίας σε πυρομαχικά προτεραιότητας μέσω μιας βελτιστοποιημένης διαδικασίας απόκτησης, είπε.

Είναι η πρώτη φορά που η Αυστραλία φιλοξενεί τη συνάντηση υψηλού επιπέδου από το 2019 λόγω της διαταραχής που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα βήματα που πραγματοποιούμε σχετικά με την εγκαθίδρυση επιχείρησης κατευθυνόμενων όπλων και εκρηκτικών πυρομαχικών σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς.

Εξέφρασε την ελπίδα πως η κατασκευή πυραύλων μπορεί να ξεκινήσει στην Αυστραλία σε δύο χρόνια, «στο πλαίσιο μιας συλλογικής βιομηχανικής βάσης ανάμεσα στις δύο χώρες μας».

Ο Μαρλς είπε ακόμη πως θα υπάρξει «αυξημένος ρυθμός επισκέψεων από αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια στα ύδατά μας» στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας.