Πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα ίδρυσαν τη «Ναυτική Επιστημονική Εταιρεία», έναν οργανισμό που έχει ως κύριο στόχο την εφαρμογή θαλάσσιων πολιτικών.

Η ανακοίνωση της ίδρυσης αυτού του θεσμού έγινε προχθές από το Πανεπιστήμιο Ναυτιλιακών Σπουδών της Βάρνας. Μεταξύ των ιδρυτών του οργανισμού είναι το Βουλγαρικό Ινστιτούτο Ανταρκτικής, πανεπιστήμια από τη Βάρνα, το Μπουργκάς και τη Στάρα Ζαγόρα, επιστημονικά ινστιτούτα στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών.

Μεταξύ των προσκεκλημένων στην τελετή ίδρυσης αυτού του οργανισμού ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζούλιαν Ποπόφ, η υπουργός Τουρισμού Ζαρίστρα Ντινκόβα και ο γενικός διευθυντής του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων ΒΤΑ, Κίριλ Βάλτσεφ.

«Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί η βουλγαρική επιστήμη, που σχετίζεται με τη θάλασσα, χρειάζεται ενοποίηση και όλοι μας, σε ισότιμη βάση, θα πρέπει να αρχίσουμε να υλοποιούμε επιτυχημένες πρωτοβουλίες σχεδίων», δήλωσε ο καθηγητής Μπόγιαν Μεντνικαρόφ.

«Για να αναπτυχθεί η χώρα και να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους νέους μας και να επιστρέψουν στη χώρα αυτοί που έχουν φύγει, είναι σημαντικό να επενδύσουμε στην επιστήμη», είπε η Ντινκόβα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος εξέφρασε την ελπίδα ότι η δημιουργία της Ένωσης θα προσελκύσει την προσοχή όχι μόνο βουλγαρικών ιδρυμάτων, αλλά και διεθνών. Πρόσθεσε ότι με την επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας έχει γίνει προφανές πόσο σημαντική είναι η έρευνα στη Μαύρη Θάλασσα, όχι μόνο από περιβαλλοντική άποψη, αλλά και από οικονομικής και ασφάλειας.