Πραγματοποιήθηκε την 9 Αυγούστου επίσκεψη της Π.Ο.Λ στο ΥΝΑΝΠ προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που ανέκυψαν κυρίως τις τελευταίες ημέρες και αφορούν στα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Για τον λόγο αυτό ο Πρόεδρος της Π.Ο.Λ Κυράνης Κωνσταντίνος, ο Υπεύθυνος επικοινωνίας της Ομοσπονδίας Αθουσάκης Εμμανουήλ και ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών Νοτιοανατολικού Αιγαίου Σιγάλας Νικόλαος πραγματοποίησαν σειρά από συναντήσεις στο Γραφείο του ΥΝΑΝΠ , στην Διεύθυνση Προσωπικού και στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.

Βασικός λόγος της επίσκεψής μας αποτέλεσε η σύγκλιση του Συμβουλίου τοποθετήσεων για τα στελέχη που τελούν σε υπηρεσία γραφείου την 10/08/23.

Η Ομοσπονδία μας έχοντας σταθερή στάση από την πρώτη στιγμή έκδοσης του Π.Δ 86/22 ξεκαθάρισε πως δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα στελέχη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας είτε αυτό προκύψει με την εκδίκαση της υπόθεσης από το ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2023 είτε από νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου όπως έχει δεσμευτεί ο ΥΝΑΝΠ κ.Βαρβιτσιώτης Μ. ζητώντας από την Ομοσπονδία μας να καταθέσει το προσεχές χρονικό διάστημα προτάσεις.

Ανάλογες προτάσεις θα κληθούμε να καταθέσουμε και για μια σειρά από ζητήματα που όλα μαζί θα ενταχθούν σε πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ που θα κατατεθεί προς ψήφιση το Φθινόπωρο.

Αναφορικά με το  συμβούλιο τοποθετήσεων λάβαμε την διαβεβαίωση πως όλα τα στελέχη θα τοποθετηθούν εφόσον το επιθυμούν στις υπηρεσίες που υπηρετούν και έχουν δηλώσει σύμφωνα με τις αναφορές που συντάχθηκαν μέσω του νομικού συμβούλου της Π.Ο.Λ.

Πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για τις αδικίες που προέκυψαν με την προαγωγή στο βαθμό του Πλωτάρχη των στελεχών στο της 34ης σειράς ΔΥΛΣ καθώς και για τα παρατράγουδα που προέκυψαν μετά την ψήφιση του Π.Δ. 56/2023 το οποίο τροποποιεί το Π.Δ.81/2012 «Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής» και διαχωρίζει τα στελέχη σε ευνομούμενα και αδικημένα.

Ζητήσαμε την αποκατάσταση των αδικιών μέσω της ικανοποίησης των αιτημάτων θεραπείας των σχεδόν 20 στελεχών που μένουν στάσιμα.

Επίσης και για το ανωτέρω ζήτημα η Π.Ο.Λ έχει ήδη καταθέσει στον ΥΝΑΝΠ κ.Βαρβιτσιώτη Μιλτιάδη πρόταση για απαλοιφή των ειδικών τυπικών προσόντων για τους προερχόμενους από τη ΣΔΥΛΣ.

Τέλος κατά την επίσκεψη στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών θέσαμε το ζήτημα της μισθολογικής μετάβασης από την ενέργεια στην αποστρατεία και το πρόβλημα που προκύπτει με την απώλεια της πρώτης σύνταξης του στελέχους που αποστρατεύεται.

Ήδη η Ομοσπονδία μας αυθημερόν κατέθεσε πρόταση για τροποποίηση του ΠΔ 81/12 ζητώντας την διόρθωση του σφάλματος που στερεί στους συναδέλφους την πρώτη τους σύνταξη. Και πιο συγκεκριμένα της παραγράφου 2 του άρθρου 38 όπου λογίζει ως διαγραφή από τα εν ενεργεία στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όσων αποστρατεύονται τη δέκατη πέμπτη ημέρα από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος αποστρατείας τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η πρότασή μας είναι εναρμονισμένη με τις ισχύουσες διατάξεις σε Αστυνομία και Στρατό.

Η Ομοσπονδία μας παραμένει σε εγρήγορση για κάθε ζήτημα που προκύπτει και παρεμβαίνει επιδιώκοντας λύσεις υπέρ των συναδέλφων.